Axel Malmström

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Axel Valentin Malmström)
Axel Malmström
Narození13. února 1872
Linköpinská katedrální farnost
Úmrtí7. července 1945 (ve věku 73 let)
Nacka församling
Místo pohřbeníSkogskyrkogården (1945 – Desetiletí od 2010; 59°16′24″ s. š., 18°6′30″ v. d.)
Povolánífotograf
DětiVictor Malmström
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Lenin se svými švédskými příznivci ve Stockholmu před nádražím, „senzační snímek“, 1917

Axel Valentin Malmström (13. ledna 1872 Linköping7. července 1945 Stockholm) byl švédský novinářský fotograf. Také jeho syn Victor Malmström a vnuk Åke byli fotožurnalisté.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Malmström se do Stockholmu přistěhoval v roce 1894. Pracoval jako typograf a fotografii provozoval jen jako své hobby. Po smrti jeho manželky a dcery po úrazu na plachetnici v roce 1901 změnil kariéru a stal se profesionálním fotografem. Právě tato nehoda při plachtění dala vzniknout jeho spolupráci s ilustrovaným magazínem Hvar 8 dag.

Malmström byl autodidakt a jeho fotografie každodenních výjevů ze Stockholmu, jejich spontánnost a jednoduchost, jsou dnes důležitým historickým dokumentem, zejména z období chudoby Stockholmu během 2. světové války a po ní. V těchto obrazech ukazuje také demonstrace, výtržnosti a sociální nepokoje ve městě. V roce 1912 jako jeden ze tří oficiálních fotografů dokumentoval Olympijské hry ve Stockholmu. Převážná část jeho tvorby jsou motivy, jako jsou slavnostní okamžiky, předávání cen, portréty slavných lidí, pohřby, výstavy a další akce, stejně jako požáry, dopravní nehody a další méně dramatické pouliční scény.

V roce 1902 založil ve Stockholmu vlastní studio, které provozoval až do roku 1930. Jeden březnový večer v roce 1905, pořídil dokumentární fotografii tramvaje, která se převrátila ve svahu u zámku. Jedná se pravděpodobně o první fotografii s bleskem ve Švédsku, která byla pořízená venku. Malmström se stal po roce 1910 prvním novinářským fotografem pro noviny sociálních demokratů, který pořídil senzační fotografii Lenina na stockholmském nádraží dne 13. dubna 1917 s manželkou Naděždou Krupskou a jejich švédskými sympatizanty jako byli Ture Nerman, Carl Lindhagen a Kata Dalström.

V lednu 1925 zachytil okamžik prvního uvedení dopravní signalizace do provozu na křižovatce stockholmských ulic Vasagatan / Kungsgatan. Známá je také fotografie, jak stojí na štaflích společně se svým synem Victorem, který mu stíní objektiv kloboukem místo sluneční clony. Victor Malmström v letech 1910–1920 působil jako stálý asistent svého otce a souhlasil s jeho ideály. Je proto obtížné odlišit od sebe jejich práce.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Rolf Söderberg, Pär Rittsel (1983). Den svenska fotografins historia. Stockholm: Bonnier Fakta. ISBN 91-34-50314-5, s. 265-267

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]