Avaceratops

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxAvaceratops
Stratigrafický výskyt: Svrchní křída, asi před 77 miliony let (kampán)
alternativní popis obrázku chybí
Rekonstrukce vzezření avaceratopse
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Sauropsida)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádptakopánví (Ornithischia)
NadčeleďCeratopsia (Ceratopsia)
ČeleďCeratopsidae (Ceratopsidae)
RodAvaceratops
Dodson, 1986
Binomické jméno
Avaceratops lammersi
Dodson, 1986
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Avaceratops ("rohatá tvář Avy (Coleové)") byl menší rohatý dinosaurus (ceratopsid), který žil v období svrchní křídy (asi před 77 miliony let, geol. stupeň kampán) na území dnešních USA (souvrství Judith River).

Rozměry[editovat | editovat zdroj]

Původně byl znám podle exemplářů dlouhých asi 2,5 metru, dnes však víme, že šlo o mláďata.[1] Při délce zhruba 4 metry dosahoval hmotnosti kolem 1000 kg.[2]

Objev a pojmenování[editovat | editovat zdroj]

Fosilie tohoto dinosaura byly objeveny na počátku 80. let v Montaně a v roce 1986 byly formálně popsány paleontologem Peterem Dodsonem. Rodové jméno bylo zvoleno podle jména manželky objevitele tohoto dinosaura Eddieho Colea – Ava. Druhové jméno bylo zase zvoleno na počest majitelů pozemku, na kterém byl objev učiněn – rodiny Lammersových.

Klasifikace[editovat | editovat zdroj]

Avaceratops patřil do čeledi Ceratopsidae, infrařádu Ceratopsia. Tito tzv. rohatí dinosauři byly většinou mohutnými čtvernožci s rohy na hlavě, papouščím zobákem a dlouhým krčním límcem. Postavení tohoto zástupce v rámci celé skupiny je nejisté. Byl to malý ceratopsid s pevným límcem, takže mohl být snad předkem populárnějšího příbuzného triceratopse. Podle Penkalskiho a Dodsona (1999) snad tvořil Avaceratops spojující článek mezi dvěma podčeleděmi Centrosaurinae a Ceratopsinae. Nově je tento rod řazen spolu s rody Nasutoceratops, Crittendenceratops, Yehuecauhceratops a Furcatoceratops do kladu (tribu) Nasutoceratopsini.

Potrava[editovat | editovat zdroj]

Stejně jako všichni ostatní rohatí dinosauři, byl i Avaceratops býložravec. Jelikož krytosemenné rostliny byly ještě v tomto období méně hojné než dnes, je možné, že se tento dinosaurus živil spíše relativně hojnými kapradinami, cykasy a jehličnany. Svým silným zobákem byl zřejmě schopen uštipovat i silné větve a výhonky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Holtz, Thomas R., Jr.; Rey, Luis V. (2007). Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages (Aktualizovaný internetový dodatek, str. 51). New York: Random House. ISBN 978-0-375-82419-7.
  2. Paul, G. S. (2010). The Princeton Field Guide to Dinosaurs. Princeton University Press, str. 264-265 (anglicky)

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Dodson, P. (1996). The Horned Dinosaurs. Princeton University Press, Princeton, New Jersey. ISBN 0-691-05900-4.
  • Penkalski, P.; Dodson, P. (1999). The morphology and systematics of Avaceratops, a primitive horned dinosaur from the Judith River Formation (Late Campanian) of Montana, with the description of a second skull. Journal of Vertebrate Paleontology. 19 (4): 692–711.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]