Autonapůl

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Autonapůl, družstvo
Základní údaje
Právní formadružstvo
Datum založení2003
ZakladateléStanislav Kutáček, Robert Batůšek, Michael Mráka, Petr Jelínek a Jiří Dufek
SídloBrno, ČeskoČesko Česko
Adresa sídlaÚdolní 567/33, Brno, 602 00 Kancelář: Křenová 409/52, Brno
Počet poboček8
Charakteristika firmy
Oblast činnostiMobilita
SlužbySdílení automobilů, tzv. carsharing
Obrat17 milionů CZK (2023)
Identifikátory
Oficiální webautonapul.cz
IČO29301751
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Autonapůl je první (nejstarší)[1] český carsharing (tj. provozovatel Sdílení aut). Autonapůl poskytuje sdílená auta svým uživatelům, cena rezervace je závislá na délce výpůjčky a ujetých kilometrech a zahrnuje veškeré náklady na provoz včetně paliva. Autonapůl neúčtuje žádný měsíční ani roční paušál.

Auta se v systému Autonapůl rezervují pomocí mobilní aplikace nebo webového rozhraní s možností jak okamžitého vyzvednutí, tak plánovaně i několik měsíců dopředu. Automobily se odemykají mobilním telefonem nebo přístupovými kartami. Uživatelé mohou využívat auta ve všech městech, kde Autonapůl funguje. Registrovat se mohou snadno a bezkontaktně online.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Autonapůl bylo založeno roku 2003 jako sdružení několika rodin, které společně využívaly sdílený automobil.[2][3] Do roku 2010 se počet zapojených rodin i automobilů postupně pomalu zvětšoval.

V roce 2010 došlo k fúzi s druhým nezávislým brněnským carsharingovým sdružením Autodružstvo, následný růst počtu členů i aut způsobil, že forma občanského sdružení přestala vyhovovat.[4] V roce 2013 došlo k expanzi a založení poboček v Praze[5] a v Liberci. V roce 2014 byla zprovozněna technologie přístupu do aut pomocí čipových karet. V témže roce byla otevřena pobočka v Plzni.[6]

Od ledna 2015 funguje Autonapůl i v Ostravě[7]. V tomto roce také iniciuje vznik Asociace českého carsharingu, která sdružuje provozovatele carsharingu v České republice. V roce 2016 rozjíždí carsharing v Pardubicích, Hradci Králové a Olomouci.[3]

Uživatelský přístup[editovat | editovat zdroj]

Autonapul app
Autonapůl = auto v mobilu

Uživatelé si mohou auta rezervovat přes internet pomocí webového rozhraní. Pohodlný přístup nabízí také mobilní aplikace (Android / iOS), která umožňuje spravování rezervací přímo ze svého telefonu. Pomocí aplikace lze vůz na začátku odemknout a na konci rezervace zamknout. Nejkratší rezervovaný čas je 30 minut.

Platí se pouze za rezervovaný čas a ujeté kilometry; palivo je zahrnuto v ceně rezervace. Auta jsou vybavena řídící jednotkou s GPS a rezervační systém ukazuje polohu parkujících vozidel na mapě. Jednotlivá auta jsou přidělena do parkovacích zón, kde je možné je vyzvednout a vrátit.

Zóny jsou obvykle poměrně velké (město nebo městská čtvrt) a v jejich rámci je možné auta volně zaparkovat (tzv. round-trip systém). Některá auta, především elektromobily, mají pevně vyhrazená parkovací stání.[7] Tento typ carsharingu přispívá k zmenšení počtu parkujících aut v ulicích. Jedno sdílené auto umí nahradit 15 až 20 soukromě vlastněných vozů.

Flotila[editovat | editovat zdroj]

Autonapul carsharing
Autonapůl i pro cesty do zahraničí

Autonapůl nabízí vozidla v několika kategoriích. Nejlevnější kategorii Economy reprezentuje Dacia Sandero jezdící na LPG nebo Škoda Fabia Combi, v kategorii Standard nabízí Škodu Rapid v automatu, Renault Megane nebo kombíky Hyundai i30. Pro komfortnější cesty jsou určeny vozy Škoda Octavia Combi nebo Scala, ale také hybridní Toyoty Corolla patřící do kategorie Comfort. Pro přepravu většího nákladu nebo množství osob je možné využít devítimístné nebo třímístné dodávky Renault Trafic z kategorie Grand. Ve flotile Autonapůl se vyskytují i elektromobily Renault Zoe, Škoda CitigoE iV nebo Dacie Spring. Samostatnou kategorii tvoří legendární Tesla Model 3.

Vybrané vozy mají automatickou převodovku, tažné zařízení nebo střešní nosiče, příp. tzv. family výbavu. Za extra výbavu nejsou účtovány žádné poplatky.

Technologie[editovat | editovat zdroj]

Vozy Autonapůl mají RFID čtečku umístěnou za čelním sklem, která umožňuje odemknout a zamknout auto pomocí přístupové karty. K započetí i ukončení rezervace lze také používat mobilní aplikaci. Každé auto v rámci rezervace zaznamenává čas a ujeté kilometry, které jsou zasílány řídícímu centru.

Poloha auta v rámci rezervace se z důvodů soukromí neuchovává, ale v případě neoprávněného užití je možné ji zjistit a auto na dálku zablokovat.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Autonapůl: O nás. www.autonapul.cz [online]. Autonapůl, družstvo [cit. 2020-05-14]. Dostupné online. 
  2. Autonapůl - o nás - více o misi a cílech prvního českého carsharingu [online]. [cit. 2022-02-15]. Dostupné online. 
  3. a b c ZUNTYCH, Ondřej. Olomouc má své první sdílené auto. Jak carsharing funguje?. Olomoucký deník [online]. VLP, 2016-06-01 [cit. 2017-01-29]. Dostupné online. 
  4. ŠIMONÍK, Michal. Sdílení automobilů jako prvek životního stylu. Brno, 2012 [cit. 2017-01-29]. Diplomová práce. Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií. Vedoucí práce Hana Librová. Dostupné online.
  5. ONDŘEJ, Michal. Carsharing: Autonapůl mohou využívat už i Pražané - Ekolist.cz. Ekolist.cz. Dostupné online [cit. 2017-01-29]. 
  6. NĚMCOVÁ, Barbora. Auto jen občas? V Plzni startuje car-sharing. iDNES.cz [online]. 2014-06-30 [cit. 2017-01-29]. Dostupné online. 
  7. a b asi. Sdílení aut se rozvíjí. Společné auto začíná jezdit i v Ostravě. ČT24. Dostupné online [cit. 2017-01-29]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]