Silniční doprava

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Automobilová doprava)

Silniční doprava je individuální druh dopravy, který probíhá za použití dopravních prostředků zpravidla po silnicích či zpevněných cestách. Využívá se k přepravě osob, ale i nákladů.


Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

K silniční dopravě, která se vykonává na moderních obchodních cestách se dnes zpravidla využívají kolová vozidla, zde pak zejména osobní auta, autobusy, motocykly, trolejbusy a nákladní automobily. Z hlediska energetické a finanční náročnosti se jedná se o relativně nákladný způsob dopravy. Oproti jiným druhům jsou silniční motorová vozidla velmi flexibilní a dostanou se na mnoho míst, kam například nevede železnice, a proto je tato doprava velmi žádaná. Značně znečišťuje životní prostředí, což vede ke snahám ji omezit[zdroj?]. Je dostupná, rychlá na krátké vzdálenosti, ale je hlučná, produkuje velké množství emisí. Údržba veřejných pozemních komunikací v zimě navíc způsobuje i zasolování půdy a podzemních vod.[1]

Je důležitou složkou pořizovací (nákupní, zásobování) i distribuční (expedice, prodej) logistiky.|[2]

Silniční doprava na území České republiky[editovat | editovat zdroj]

Silniční a motorová doprava je provozována na pozemních komunikacích. V České republice je lze rozdělit do několika kategorií.

Dálnice[editovat | editovat zdroj]

Dálnice (zastarale autostráda) jsou rychlostní komunikace výhradně pro motorová vozidla. Jejich správu na území České republiky má na starosti Ředitelství silnic a dálnic a vlastníkem je stát.

Silnice[editovat | editovat zdroj]

Silnice v Česku tvoří českou silniční síť a jsou určené jak pro silniční a jiná vozidla, tak pro chodce. Silnice se dělí do několika tříd:

Místní komunikace[editovat | editovat zdroj]

Místní komunikace je veřejně přístupná pozemní komunikace sloužící dopravě v rámci území obce. Vlastníkem je vždy ta obec, v jejímž katastrálním území se komunikace nachází.

Účelová komunikace[editovat | editovat zdroj]

Účelová komunikace je komunikací sloužící ke spojení několika nemovitostí. Její význam je především ve prospěch majitelů těchto nemovitostí případně k obhospodařování lesních a zemědělských pozemků. Vlastníkem účelových komunikací může být fyzická nebo právnická osoba.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. TRÁVNÍČKOVÁ, Eva. Vliv zimního chemického ošetření silnic na mikrobiální společenstvo okolních půd. Diplomová práce, Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta [online]. 2011 [cit. 2013-11-21]. Dostupné online. 
  2. PRECLÍK, Vratislav: Průmyslová logistika, 359 s., ISBN 80-01-03449-6, Nakladatelství ČVUT v Praze, 2006

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]