Atlantská doba bronzová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Atlantská doba bronzová je kulturní komplex doby bronzové období circa 1300–700 př. n. l. zahrnující kultury Portugalské, Andaluské, Galické, Armorické a kulturu Britských ostrovů.

Obchod[editovat | editovat zdroj]

Tato doba je významná značnou mírou hospodářské i kulturní výměny, což vedlo k vysokému stupni podobnosti pobřežních národů. Zajímavým jevem je budování pobřežních hradů převážně za použití kamene. Obchodní trasy vedly od dnešního Dánska až ke Středozemnímu moři. Pozůstatky po tehdejších kulturách se nachází v četném počtu na místě původních rituálních míst. Hlavními archeologickými nálezy této doby jsou válečné zbraně, různé zdobené helmice a další vojenská výbava.

Právě v tomto období se datuje vznik keltské kultury podle profesora Johny T. Kocha od roku 2008. Toto tvrzení je podporováno oxfordským profesorem Barry Cunliffem, který uvažoval o vývoji keltské tradice v Atlantském prostředí jako lingua franca, později rozšířené do střední Evropy. Toto tvrzení je ale v rozporu se všeobecným názorem, že Keltové pochází z halštatské kultury vyvíjející se na území dnešního Rakouska a Česka.

Kvůli nadbytku kovů (převážně mědi) se v této oblasti kolem devátého století před naším letopočtem vytvořilo tradiční prostředí (v angličtině nazývaný Carp's Tongue complex), ve kterém se vyvíjely nové typy bronzových zbraní i nástrojů, které byly tak důležité pro obchod v této oblasti.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Atlantic Bronze Age na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]