Atentát na střední

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Atentát na střední
Původní názevAssassination of a High School President
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka93 minut
ŽánrKrimi / Komedie
ScénářTim Calpin
Kevin Jakubowski
RežieBrett Simon
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleReece Thompson
Bruce Willis
Mischa Barton
Michael Rapaport
Kathryn Morris
Josh Pais
ProdukceRoy Lee
Doug Davison
HudbaDaniele Luppi
KameraM. David Mullen
StřihWilliam M. Anderson
Thomas J. Nordberg
Výroba a distribuce
PremiéraSpojené státy americké 17. ledna 2008
DistribuceYari Film Group
Rozpočet11,5 mil. USD
Tržby48 394 USD
Atentát na střední na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Atentát na střední (orig. Assassination of a High School President) je americká filmová kriminální komedie z roku 2008 režírované Brettem Simonem. Film měl premiéru na Sundance Film Festival 2008[1], pak měl být uveden do kin, ale jeho distributor Yari Film Group vyhlásil bankrot[2], a tak byl snímek vydán přímo na DVD.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Bobby Funke je nepopulární druhák na střední škole, který má sen dostat se do letního novinářského programu Northwestern University. Ačkoli tvrdí, že je dobrý novinář, nikdy žádný článek pro školní noviny nedokončil. Šéfredaktorka Clara dá Bobbymu za úkol napsat článek o prezidentovi studentské samosprávy Paulu Mooreovi. Bobby se pokusí získat interview, ale nemůže Paula přemluvit a navíc je jeho kamarády šikanován. Paul je hvězdou basketbalového týmu a při jednom zápase se zraní. Druhý den ráno ředitel Kirkpatrick zjistí, že byly z jeho kanceláře odcizeny výsledky testů. Kirkpatrick shromáždí "obvyklé podezřelé" spolu s Bobbym. Skupina je nevinná, ale ředitel je varuje, aby se hlídali, kam chodí.

Když Bobbyho požádá o pomoc při hledání testů Francesca Facchini, objeví příběh, o němž by mohl napsat. Po vyšetřování z krádeže obviní Paula Moorea. Kirkpatrick potom přikáže Mooreovi otevřít skříňku a z ní testy vypadnou. Díky odhalení se Funke stává jedním z nejznámějších studentů školy. Clara ho doporučí na letní program univerzity. Francesca ho pozve k sobě domů. Jak ale roste jeho popularita, rostou i jeho podezření. Paul Bobbymu řekne, že je nevinný. Funke začne pochybovat, jestli opravdu testy ukradl on nebo je obětí většího spiknutí.

Funke se proto rozhodne pátrat dál mezi Paulovými pochybnými přáteli, z nichž všichni jsou členy studentské rady. Zjistí, že jsou zapleteni do šíření drog. Studentská rada testy ukradla a měnila výsledky nejlepších studentů, aby tak rozšířila trh pro prodej výsledků a výkon povzbuzujících léků. Funke zjistí, že Paul nebyl součástí podvodu, ale vůdce skupiny Marlon Piazza to zařídil tak, aby byl Paul dopaden. Funke rovněž zjistí, že se o něj Francesca zajímá jen proto, aby ho odlákala od nalezení pravdy o loupeži. Francesca a Marlon, nevlastní sourozenci, jsou milenci.

Funke vše, co zjistil, skupině odhalí v kanceláři ředitele. Marlon hrozí, že vyhodí Funkeho z okna tak, aby to vypadalo jako sebevražda, ale jeho hrozby a zároveň přiznání jsou vysílány školním rozhlasem. Funkeho přátele ho zachrání od vyhození z okna a do pracovny vejde také Kirkpatrick, další studenti a Francesca. Ta se snaží získat znovu Funkeho důvěru. Ten ji ale odmítne a Francesca se tak musí podrobit ředitelovu trestu.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Reece Thompson Bobby Funke
Bruce Willis ředitel Kirkpatrick
Mischa Barton Francesca Fachini
Michael Rapaport Coach Z
Kathryn Morris Nurse Platt
Josh Pais señor Newell
Patrick Taylor Paul Moore
Luke Grimes Marlon Piazza
Michael Zegen Stephen Lohman
Melonie Diaz Clara
Zoe Kravitz Valerie
Marc John Jefferies Elliott Duncan
Zachary Booth Rocky
Aaron Himelstein Tad Goltz

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Assassination of a High School President na anglické Wikipedii.

  1. Sundance Review: Assassination of a High School President [online]. Film School Rejects, 25 January 2008. Dostupné online. (anglicky) 
  2. ELLER, Claudia. Court compels Yari Film Group's releasing unit into Chapter 11 [online]. 2008-12-12 [cit. 2009-03-03]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]