Atalanta Planitia

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Atalanta Planitia
Poloha60° N × 150° E
Útvarplanina
Max. hloubka2 km
Rozměr1500 km

Atalanta Planitia je jedna z největších[1] a nejhlubších[1] planin na povrchu Venuše nacházející se na severní polokouli.[2] Rozkládá se na území přesahující 1500 km a sahá do hloubky okolo 2 km s téměř kruhovým tvarem.[1] Předpokládá se, že oblast Atalanta Planitia vznikla jako důsledek poklesu materiálu ve svrchním plášti vlivem procesu tzv. downwellingu.

Oblast se rozkládá v rozmezí 50° k 75° severní šířky a mezi 120 až 180° východní délky.[2] Oblast byla podrobně prozkoumána v rámci radarového snímkování sondy Magellan, ale již před touto misí byla známa. Měření potvrzující, že se jedná o nížinnou oblast provedla již sonda Pioneer Venus a snímky sond Veněra 15 a 16 přinesly poznatky, že oblast je ohraničena množstvím hřbetů od okolí.[2] Kolem planiny se nachází celky jako Nightingale Corona a Earhart Corona v oblasti Tethus Regio na západě, dále Ananke Tessera a Vellamo Planitia na jihozápadě a extenzivní zóna hřbetů na východě. Na jihu se vyskytují planiny Vellamo a Ganiki Planitia, severozápad je ohraničen oblastí Louhi Planitia a na severovýchodě pak Lukelong Dorsa.[2]

V oblasti se nachází gravitační anomálie.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Interpretation of the Gravity Anomaly of Atalanta Planitia, Venus [online]. [cit. 2008-11-22]. [www.lpi.usra.edu/meetings/lpsc97/pdf/1806.PDF Dostupné online]. (anglicky) 
  2. a b c d IVANOV, Mikhail. Geologic map of the Atalanta Planitia quadrangle (V-4), Venus [online]. [cit. 2008-11-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. GAUTHIER, M. Interpretation of the gravity anomaly of Atalanta planitia, Venus [online]. 28th Annual Lunar and Planetary Science Conference [cit. 2008-11-22]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]