Astronautalis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Astronautalis
Základní informace
Rodné jménoCharles Andrew Bothwell
Jinak zvanýAstronautalis
Narození13. prosince 1981 (42 let)
Jacksonville
PůvodSpojené státy americké
Žánryalternativní hip hop
Indie rock
Povoláníhudebník, skladatel, zpěvák
Nástrojehlas
Aktivní roky2003–2020
VydavateléFake Four Inc
Eyeball Records
Fighting Records
SídloMinneapolis
Webwww.astronautalis.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Charles Andrew Bothwell (* 13. prosince 1981 Jacksonville) je americký zpěvák působící v žánrů, který by se dal shrnout jako alternativní hip hop s přídavkem rocku nebo blues.

Hudební kariéra[editovat | editovat zdroj]

Na začátku jeho hudební dráhy bylo prosazení v soutěži Scribble Jam. V roce 2003 vydal své debutové album You and Yer Good Ideas. O dva roky později podepsal smlouvu s Fighting Records u nichž mu v roce 2006 vychází druhé album The Mighty Ocean and Nine Dark Theaters. Třetí album Pomegranate vychází v roce 2008 u Eyeball Recordsv. V zimě 2009 vystupoval s kanadskou indie rockovou kapelou Tegan and Sara napříč Evropou a o rok později na jaře 2010 v Austrálii. V roce 2011 vydal kritiky i fanoušky velmi dobře přijatou desku This Is Our Science. O pět let později svou diskografii rozšířil o zatím poslední album Cut The Body Loose.
Mimo to hojně koncertuje, a to i v České republice, kam se pravidelně vrací.

V červnu 2020 vydal singl The Way I Am, který předznamenával novou desku. Ta byla již hotová, ale Astronautalis čekal s vydáním na konec covidové pandemie, až bude vhodná situace na to s deskou vycestovat po státech i do zahraničí. Nedlouho po vydání singlu byl ale společně s několika členy Minneapoliské hudební scény obviněn ze sexuálního napadení a fyzického násilí. Zveřejnil prohlášení, ve kterém své chování přiznal.[1] Od té doby jsou jeho účty na sociálních sítích neveřejné a v hudební kariéře nepodniká žádné aktivity.

Styl[editovat | editovat zdroj]

Pro jeho styl je typické prolnutí hip hopu spolu s indie rockem, electrem nebo bluesem. Jeho živá vystoupení jsou charakteristické velmi exaltovaným projevem kdy dokáže publikum strhnout na svou stranu.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Alba[editovat | editovat zdroj]

Singly a EP[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. AM; HATFIELDAM, a; HATFIELD, a. Astronautalis admits to abuse following new allegations. BrooklynVegan [online]. [cit. 2022-06-05]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]