Aston Martin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Aston Martin Lagonda Limited
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaSoukromá společnost
Datum založení1913
ZakladateléLionel Martin
Robert Bamford
SídloGaydon, Warwickshire, Spojené království
Adresa sídlaGaydon, Spojené království
Klíčoví lidéDr. Ulrich Bez, výkonný ředitel
Marek Reichman, šéfdesignér
Charakteristika firmy
Oblast činnostiautomobilový průmysl
Produktyautomobily
Provozní zisk−117,9 mil. £ (2022)
MajitelInvestment Dar
Dceřiné společnostiLagonda
Aston Martin
Aston Martin Racing
Identifikátory
Oficiální webastonmartin.com
ISINGB00BFXZC448
LEI213800167WOVOK5ZC776
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Aston Martin V8 Vantage
Aston Martin DB7
Aston Martin Vanquish

Aston Martin Lagonda Limited je britská automobilka se sídlem v Gaydon, Warwickshire v Anglii, založená roku 1913 Lionelem Martinem a Robertem Bamfordem.

Od roku 1994 byla majitelem továrny americká automobilka Ford Motor Company. V březnu roku 2007 byla automobilka prodána britskému konsorciu Prodrive.

Modely Aston Martin[editovat | editovat zdroj]

Nejslavnějším vozem je nejspíš Aston Martin DB5, kterým jezdil James Bond. Později byl vůz vyráběn ve vylepšené verzi DBS. V roce 1994 začal být vyráběn nový model DB 7 Vantage. Poté přišel model V12 Vanquish a Vanquish S, kterým jezdil agent 007 v bondovce Dnes neumírej. Vanquish S má oproti Vanquishi vylepšený výkon z max. rychlosti 300 km/h na 330 km/h, zrychlení z nuly na sto nastává za 4,9 sekundy, tomuto modelu byly také přidány přední spoilery. Jeho výroba skončila v roce 2007, kdy ho nahradil model DBS, který vychází z modelu DB5 a DBS z roku 1980. Tento model si zahrál v bondovce Casino Royale. Z nuly na sto zrychlí za 4,1 sekundy a jeho maximální rychlost je 307 km/h. Automobily Aston Martin se vyrábějí ve Velké Británii v Gaydonnu. Automobilka si zakládá na exkluzivitě a detailním propracováním každého vozu, což dává každému vozu jedinečnou originalitu.

Nejdražším modelem je nejspíše Aston Martin One-77. Nejnovější model je Aston Martin V8 Vantage S, který bude na trh uveden v roce 2012.

Modely[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]