Asociace umělců medailérů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Asociace umělců medailérů (AUM), založena 1990 v Praze, sdružuje umělce, teoretiky a umělecké řemeslníky zabývající se medailérskou tvorbou. Cílem sdružení je pečovat o rozvoj drobného reliéfu bez rozdílu uměleckého názoru, techniky realizace a funkce. Do sféry svého zájmu zahrnuje i mincovní tvorbu, a proto je mezi členy většina autorů českých oběžných i pamětních mincí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

K zakladatelům českého medailérství patřil Václav Jan Seidan (1817–1870), který studoval Akademii ve Vídni a v Praze. Komorní reliéfní plastika se dočkala velkého rozkvětu na přelomu 19. a 20. století v době secese, kdy se jí zabývala řada vynikajících sochařů (Kafka, Sucharda, Šaloun, Bílek, Paukert, Mára, Krepčík).

V roce 1915 byl na pražské Akademii založen medailérský ateliér, který postupně vedli Stanislav Sucharda, Jan Štursa a Otakar Španiel. Vedle tvůrců, kteří se na reliéfní a medailérskou tvorbu specializovali (Josef Šejnost), zanechala v tomto oboru výraznou stopu i řada malířů (František Kupka, Emil Filla) a sochařů (Jaroslav Brůha, Jaroslav Horejc, Bedřich Stefan, Vincenc Makovský, Marie Uchytilová).

V roce 1937 bylo Československo jedním ze zakládajících členů mezinárodní organizace medailérů F.I.D.E.M. (Fédération Internationale de la Médaille).
Ve 20. století se v medailérské tvorbě postupně uplatnily sochařské vlivy od symbolismu a kubismu až k expresionismu a geometrické abstrakci. S nástupem moderního umění se stále více uplatňuje v tomto oboru volná tvorba a umělecké řemeslo zaměřené na návrhy šperků.

Činnost AUM[editovat | editovat zdroj]

První samostatná výstava se uskutečnila v galerii ČFVU v Praze roku 1958 (Česká soudobá medaile a plaketa: Práce z let 1945–1958). V roce 1987 se konala Celostátní výstava medailí a plaket, která z Prahy (Mánes) byla přenesena do Zlína (Gottwaldova), Pardubic, Plzně, Kremnice, Brna, NDR, NSR, SSSR. Roku 1990 se původní medailérská sekce SČVU osamostatnila a byla založena Asociace umělců medailérů.

Výstavy[editovat | editovat zdroj]

Asociace umělců medailérů pravidelně představuje tvorbu svých členů na různých společných výstavách především na Salonech AUM pořádaných od roku 1992 a na světové přehlídce v rámci kongresů FIDEM.

Členové[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Současné české medailérské umění 1997-2007, Boublíková Jahnová J, Němečková V, Asociace umělců medailérů, Národní muzeum v Praze, 2008, ISBN 978-80-7036-226-6

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]