Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR
Vznik11. září 1997
Právní formazájmové sdružení právnických osob
SídloWashingtonova 1567/25, Praha, 110 00, Česko
Oficiální webwww.aobp.cz
Datová schránkanuu56ky
IČO67362176 (VR)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR (AOBP) je zájmové sdružení právnických osob, které se zabývají výzkumem, vývojem, výrobou, obchodem a marketingovými službami s vojenskou technikou a materiálem.[1] Asociace sdružuje téměř 100 firem a prezentuje se jako nevládní, nezisková, nepolitická a neobchodní organizace.

Asociace prosazuje podnikatelské a obchodní zájmy svých členů v dialogu s Parlamentem ČR, ministerstvy a ostatními orgány státní správy. Členství je dobrovolné, o přijetí nového člena rozhoduje většinou hlasů valná hromada.

Jde o lobbyistickou organizaci jejímž cílem je prosazování zájmu svých členů, tedy firem obchodujících se zbraněmi a bezpečnostním materiálem..

Asociace byla založena v roce 1997 a od počátku sídlí v Praze, od roku 2011 je jejím prezidentem Jiří Hynek.

Činnost[editovat | editovat zdroj]

AOBP udržuje partnerské vztahy s profesními organizacemi jako je Hospodářská komora či Svaz průmyslu a dopravy, spolupracuje s vydavatelstvím MS Line na vydávání časopisu Czech Defence Industry & Security Review. AOBP je základním kontaktním místem pro obdobné zahraniční instituce[zdroj⁠?] a pomáhá firmám z celého světa hledat v České republice vhodné partnery. Obdobně pak slouží českým výrobcům při vyhledávání zahraničních společností vhodných pro průmyslovou spolupráci. Podporuje úsilí firem českého obranného a bezpečnostního průmyslu pronikat na zahraniční trhy. V rámci svého postavení se podílí na proexportní politice České republiky a snaží se působit na orgány státní správy při prosazování exportních zájmů svých členů. Dále se aktivně podílí na podpoře výzkumných a vývojových aktivit členských podniků a napomáhá vytváření specializovaných skupin pro komplexní řešení jednotlivých úkolů. Zajišťuje výměnu informací o výběrových řízeních, veřejných zakázkách, nabídkách a poptávkách mezi státními institucemi a průmyslem.

Mezinárodní spolupráce[editovat | editovat zdroj]

Je členem Evropské asociace leteckého a obranného průmyslu (ASD) a podílí se na činnosti v Evropské obranné agentuře (EDA). V NATO se AOBP angažuje v rámci Poradní skupiny pro průmysl (NIAG) a podílí se na přípravě a realizaci konkrétních programů jako AEW & C, AGS a dalších. AOBP je také aktivní v oblasti vzdělávání, kde za pomoci evropských fondů organizovala školení v oblasti jakosti, standardizace a katalogizace v bezpečnostním sektoru a obranném průmyslu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR | ossoj.army.cz. www.ossoj.army.cz [online]. [cit. 2021-12-07]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-12-07. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]