Asfaltová džungle

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Asfaltová džungle
Původní názevThe Asphalt Jungle
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka112 minut
Žánrykrimi, film-noir, drama
PředlohaThe Asphalt Jungle
NámětW. R. Burnett
ScénářBen Maddow
John Huston
RežieJohn Huston
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleSterling Hayden
Louis Calhern
Jean Hagen
James Whitmore
Sam Jaffe
Marilyn Monroe
John McIntire
ProdukceArthur Hornblow Jr.
HudbaMiklós Rózsa
KameraHarold Rosson
StřihGeorge Boemler
Výroba a distribuce
Premiéra23. května 1950
Produkční společnostMetro-Goldwyn-Mayer
DistribuceMetro-Goldwyn-Mayer
Tržby2,1 mil. $ (celosvětově)
1,1 mil. $ (USA)
OceněníNational Board of Review: Top Ten Films
Asfaltová džungle na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Asfaltová džungle (anglicky The Asphalt Jungle) je americký film noir režiséra Johna Hustona. Jedná se o jedno z nejstarších a nejslavnějších dramat popisujících precizní loupež šperků a její následky. Film byl natočen na námět stejnojmenné knihy W. R. Burnetta. Natáčelo se v Los Angeles a v Cincinnati, ve snímku se však konkrétního jména nedočkáme a příběh se tak odehrává v anonymním prostředí „asfaltové džungle“.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Nedávno propuštěný legendární kriminálník „Doc“ Riedenschneider (Sam Jaffe) vyšel z vězení s báječným plánem v hlavě. S pomocí peněz zlotřilého advokáta Emmericha (Louis Calhern) sestaví skupinku, která uskuteční velkolepou loupež šperků.

Členy jsou Dix (Steling Hayden), sympatický, několikrát trestaný drsňák, který by se rád vzdal svého beznadějného životního stylu a pomocí zisku z loupeže financoval založení vlastní koňské farmy, řidič Gus Minissi (James Whitmore), osvědčený kasař Louis Ciavelli (Anthony Caruso) a prostředník, slizký bookmaker Cobby (Marc Lawrence).

Vrcholem filmu je jedenáctiminutová sekvence samotné loupeže. Ciavelli se spustí do kanálu, probourá se do klenotnictví, deaktivuje alarm a vpustí ostatní členy dovnitř. Dlouho neodolává ani trezor, všechno přestane jít, jak má, až při odchodu, kdy se k loupeži nachomýtne strážník, a ač je rychle odzbrojen, jeho zbraň zraní Ciavelliho.

Opravdové problémy však mají ještě nastat. Emmerich totiž sleduje své vlastní cíle, stojí na pokraji bankrotu a nemá takřka ani floka; když za ním přijdou Dix s Docem, požadujíce za šperky 500 000 dolarů v hotovosti, dojde k ostré výměně názorů, při níž je postřelen i Dix.

Kruh se začne stahovat. Zkorumpovaný policista Ditrich (Barry Kelley) zmáčkne svého práskače Cobbyho, který mu vyklopí, co se dá. Emmerich spáchá sebevraždu. K Ciavellimu vrazí policisté právě, když jeho rodina truchlí nad rakví, Gus je sebrán v telefonní budce a Doc když si začíná užívat života. Dix se nechce jen tak vzdát, a přes svoje zranění uteče i z lékařova lůžka. Nakonec vyčerpán umírá na pastvině, olizován svými vysněnými koňmi – alespoň nějak se jeho sen stal skutečností.

V hlavních rolích[editovat | editovat zdroj]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Asfaltová džungle byla nominována na čtyři Oscary: John Huston za režii a společně s Benem Maddowem i za scénář, Sam Jaffe za vedlejší mužskou roli a Harold Rosson za černobílou kameru. Dále byl film nominován za nejlepší snímek na britskou cenu BAFTA. John Huston s Benem Maddowem za scénář a sám za režii a Harold Rosson za kameru byli nominováni i na Zlatý globus. V Benátkách se snímek ucházel o hlavní cenu - Zlatého lva.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]