Art Ross

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Art Ross
Osobní informace
Datum narození13. ledna 1886
Místo narozeníNaughton, Ontario, KanadaKanada Kanada
Datum úmrtí5. srpna 1964
Místo úmrtíMedford, USA
StátKanadaKanada Kanada
Výška156 cm
Hmotnost86 kg
Klubové informace
Aktivní roky1905-1918
Poziceobránce
KlubyBrandon Elks (MHL)
Kenora Thistles (NHL)
Montreal Wanderers (ECAHA, NYSHL, NHA, NHL)
Haileybury Comets (NHA)
Ottawa Senators (NHA)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přehled medailí
Stanley Cup (jako hlavní trenér)
Zlatá medaile 1938/1939 Boston Bruins

Arthur Howey Ross (13. ledna 18865. srpna 1964) byl kanadský hokejista a hokejový trenér.

Život[editovat | editovat zdroj]

Ross se narodil v Naughtonu v kanadské provincii Ontario a vyrostl v Montrealu, kde se naučil hrát hokej. V roce 1905 se stal členem manitobského týmu Brandon Elks a v roce 1907 vyhrál Stanley Cup s týmem Kenora Thistles. Další sezonu se přestěhoval zpět do Montrealu, kde za tým Montreal Wanderers vyhrál opět Stanley Cup. V roce 1910 hrál za Haileybury Comets, na další čtyři roky se vrátil do Montrealu a v sezoně 1914-15 hrál za Ottawa Senators. Po dvou sezonách se vrátil zpět do Wanderers, kteří už hráli NHL, kvůli nešťastnému shoření arény, kvůli kterému museli Wanderers odstoupit, hrál jen tři zápasy a poté ukončil kariéru.

Ross byl nebojácný a drsný obránce, který nikdy neváhal naskočit do bitky. Nejlegendárnější byla bitka s Minniem McGiffenem z Toronto Blueshirts. Oba hráči pak byli zadrženi za napadení.

Ross byl také bojovník za práva hokejistů, byl proti platovému stropu NHA, který činil 5 000 dolarů na tým. Později měl kvůli těmto protestům zákaz hrát tuto soutěž.

Po ukončení hráčské kariéry se stal rozhodčím a později trenérem v NHL. První tým, který trénoval byli Hamilton Tigers. Moc se ale neosvědčil a později to musel zkoušet jinde. Při příležitosti založení nového týmu Boston Bruins byl najat vlastníkem Bruins Charlesem Adamsem jako viceprezident, trenér a generální manažer klubu. Ross byl navíc mužem, který měl vybrat název pro nový tým. Pojmenoval ho Bruins – Bruin znamená medvěd. Generálním manažerem byl až do roku 1954, vyhrál s týmem všechny jeho Stanley Cupy, v letech 1929, 1939 a 1941. Mezi lety 1924 a 1945 byl koučem týmu a stále drží rekord pro počet vyhraných zápasů jako trenér s tímto týmem.

Ross měl také ve zvyku urážení ostatních manažerů. V sezoně 1936-37 si vybral Reda Duttona z New York Americans. Dutton byl pak na něj naštvaný, manažer Detroit Red Wings James Norris ho chtěl uklidnit. Ross se ale snažil Duttona uhodit a omylem uhodil Norrise. Dutton poté Rosse zmlátil, ten z mely odcházel se zlomeným nosem a dalšími zlomeninami a také ztratil pár zubů.

Ross byl jedním z prvních dvanácti osobností, které se dostaly do Hokejové síně slávy v roce 1949 jako hráč.[1][2] Proslavil se především propagací puků ze syntetické gumy, kterou upřednostňoval před gumou přírodní. NHL po něm pojmenovala Art Ross Trophy.

Ve věku 78 let zemřel v Medfordu ve státě Massachusetts.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Art Ross na anglické Wikipedii.

  1. Ross One of Two New Men Elected to Hall of Fame. Saskatoon Star-Phoenix. October 22, 1949, s. 18. Dostupné online [cit. February 7, 2012]. 
  2. Two Members Added to Hall of Fame. Ottawa Citizen. October 21, 1949, s. 30. Dostupné online [cit. February 7, 2012]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]