Arsamés

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Arsamés
perský král
Doba vlády590559 př. n. l.
Narození6. století př. n. l.
Úmrtí6. století př. n. l.
PředchůdceAriaramnés
NástupceKýros II. Veliký
PotomciHystaspés a Pharnaces I
OtecAriaramnés
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Arsamés (staropersky Aršáma, novopersky ارشام, akkadsky Aršamma, elamsky Iršama) byl syn Achaimenovce Ariaramna (který zemřel kolem roku 590 př. n. l.), a jistou dobu patrně působil jako lokální král v Persidě. Z nápisů v Susách a Persepoli vyplývá, že žil ještě v roce 522 př. n. l., kdy se jeho vnuk Dareios I. stal králem,[1] takže se musel dožít vysokého věku. Jeho jméno ve staroperštině znamená „se silou hrdiny“.

V nápisu z Ektaban, který zcela jistě není autentický, je Arsamés nazýván velkým králem, králem králů a králem v Persii.[2] Další podobné doklady chybějí, nicméně ve prospěch teze, že Arsamés byl (lokálním) králem, svědčí pasáž z Behistunského nápisu, kde král Dareios I. říká: „Osm z mého rodu bylo dříve králi. Já jsem devátý.“[3] Achaimenovských vladařů před Dareiem bylo prokazatelně sedm (Achaimenés, Teispés, Ariaramnés, Kýros I., Kambýsés I., Kýros II. a Kambýsés II.), takže by Arsamés mohl být osmým. Jeho syn Hystaspés, otec Dareia I., králem určitě nebyl. Snad se Arsamés vzdal svého postavení po nástupu Kýra II., zakladatele perské říše, a předtím vládl souběžně s Kýrovým otcem Kambýsem I.

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KLÍMA, Otakar. Sláva a pád starého Íránu. Praha: Orbis, 1977. 252 s. 
  • WIESEHÖFER, Josef. Das antike Persien. Von 550 v. Chr. bis 650 n. Chr.. München ; Zürich: Artemis und Winkler, 1993. 426 s. ISBN 3-7608-1080-2. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Předchůdce:
Ariaramnés
Znak z doby nástupu Perský král
cca 590559?
Znak z doby konce vlády Nástupce:
Kýros II.