Arsène Lupin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Arsène Lupin je literární hrdina, hlavní postava detektivních povídek a románů francouzského spisovatele Maurice Leblanca (18641941). Leblanc v něm vytvořil prototyp „lupiče-gentlemana“, který byl a je ve Francii velmi populární. Romány byly mnohokrát zfilmovány a na Leblanca navázali i další autoři.

Popis[editovat | editovat zdroj]

V sérii dvaceti knih Les aventures extraordinaires d'Arsène Lupin (Neobyčejná dobrodružství Arsèna Lupina) z let 19071939 vytvořil Leblanc postavu geniálního lupiče-gentlemana, vášnivého dobrodruha a nenapravitelného svůdce, který své zločiny chápe jako hru s detektivem jako protihráčem (mezi nimi byl i jeho současník Herlock Sholmes, což nebyl nikdo jiný než poněkud zkarikovaný proslulý anglický detektiv Sherlock Holmes) a svým mistrovstvím v oboru zločinu ohromuje přátele, nepřátele i oběti. Arsène Lupin navazuje na postavu Rocambola v románech Pierra Alexise Ponsona du Terrail. Leblancovou inspirací byl patrně také francouzský anarchista Marius Jacob, odsouzený roku 1905 na nucené práce, i postavy zločinců v románech Octava Mirbeaua. Knihy s Arsène Lupinem byly a jsou ve Francii velmi populární, byly mnohokrát přeloženy a zfilmovány a po válce v nich pokračovali další autoři (například Boileau-Narcejac a další). "Vnuk" Arsèna Lupina, Arsène Lupin III. se stal hrdinou japonské mangy a později i animovaných filmů.

Knihy o Arsènu Lupinovi[editovat | editovat zdroj]

Neobyčejná dobrodružství Arsèna Lupina od Maurice Leblanca[editovat | editovat zdroj]

Ilustrace Edgara Jepsona z roku 1909.
Obálka knihy Les Confidences d'Arsène Lupin z roku 1921

Les aventures extraordinaires d'Arsène Lupin (19071939, Neobyčejná dobrodružství Arsèna Lupina) je cyklus dvaceti knih o lupiči-gentlemanovi Arsènovi Lupinovi, který se skládá z těchto knih:

  1. Arsène Lupin gentleman-cambrioleur (1907, Arsène Lupin, lupič-gentleman), sbírka devíti povídek, které předtím vyšly časopisecky v letech 19051907.
  2. Arsène Lupin contre Herlock Sholmès (1908, Arsène Lupin kontra Herlock Sholmes), obsahuje povídky La Dame blonde (Blondýnka) a La Lampe juive (Židovská lampa), ve kterých je Lupinovým protivníkem proslulý anglický detektiv Herlock Sholmes, což není nikdo jiný než poněkud zkarikovaný Sherlock Holmes.
  3. L'Aiguille creuse (1909, Dutá jehla), román, ve které Arsèn Lupin rozluští tajný dokument, který mu pomůže odhalit bohatství francouzských králů.
  4. 813 (1910, 813), román, česky jako Affaira Kesselbachova 813. Při druhém vydání v roce 1917 vyšla kniha ve dvou svazích. První obsahoval původní román pod názvem La Double Vie d'Arsène Lupin (Dvojí život Arsèna Lupina) a druhý nový příběh Les Trois Crimes d'Arsène Lupin (Tři zločiny Arsèna Lupina).
  5. Les Confidences d'Arsène Lupin (1913, Zpověď Arsèna Lupina), devět povídek.
  6. Le Bouchon de cristal Lupin (1913, Křišťálová zátka), román.
  7. L'Éclat d'obus (1916, Střepina granátu), román.
  8. Triangle d'or (1918, Zlatý trojúhelník), román.
  9. L'Île aux trente cercueils (1919, Ostrov třiceti rakví), román, česky také jako Ostrov záhad.
  10. Les Dents du tigre (1921, Tygří zuby), román, ve kterém se po své údajné smrti Lupin vrací pod jiným jménem a řeší tajemné vraždy dědiců několika milionů.
  11. Les Huit coups de l'horloge (1923, Osm úderů hodin), osm povídek.
  12. La Comtesse de Cagliostro, (1924, Hraběnka Cagliostrová), román, líčící jak získání obrovského bohatství udělá z Lupina a hraběnky Cagliostrové nepřátele na život a na smrt.
  13. La Demoiselle aux yeux verts (1927, Slečinka se zelenýma očima), román.
  14. L'Agence Barnett et Cie, (1928, Agentura Barnett a spol.), román.
  15. La Demeure mystérieuse (1929, Tajemný dům), román.
  16. La Barre-y-va (1931), román.
  17. La Femme aux deux sourires (1932, Žena se dvěma úsměvy), román.
  18. Victor de la Brigade mondaine (1933, Viktor od mravnostní policie), román.
  19. La Cagliostro se venge (1935, Pomsta hraběnky Cagliostrové), román, volné pokračování románu Hraběnka Cagliostrová, ve kterém se Lupin snaží rozlousknout záhadu dvojnásobné vraždy a uniknout pomstě hraběnky.
  20. Les Milliards d'Arsène Lupin (1939, Miliardy Arsèna Lupina), román.

K cyklu se váže roku 2012 vydaný román z pozůstalosti Le Dernier Amour d'Arsène Lupin (Poslední láska Arsèna Lupina).

Knihy od dalších autorů[editovat | editovat zdroj]

Filmové adaptace[editovat | editovat zdroj]

Česká vydání[editovat | editovat zdroj]

Knihy Maurice Leblanca[editovat | editovat zdroj]

Knihy od dalších autorů[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]