Arnošt Mikš

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Arnošt Mikš
Narození27. července 1913
Janov
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí30. dubna 1942 (ve věku 28 let)
les u velkostatku Požáry na katastru obce Městečko u Křivoklátu
Protektorát Čechy a MoravaProtektorát Čechy a Morava Protektorát Čechy a Morava
Místo pohřbeníĎáblický hřbitov
NárodnostČeši
Povolánívoják
Příbuzníbratři: František Mikš; Antonín Mikš (1918–1942)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Arnošt Mikš (27. července 1913, Janov u Rakovníka30. dubna 1942, les u velkostatku Požáry na katastru obce Městečko u Křivoklátu[1]) byl československý voják a příslušník výsadku Zinc.

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 27. července 1913 v Janově u Rakovníka. Otec Antonín byl kovář a malorolník, matka Agháta, rozená Polívková pracovala na rodinném hospodářství. Měl tři mladší sourozence.

Absolvoval obecnou školu v Janově a 3 roky měšťanské školy v Kounově. Vyučil se zedníkem a pracoval na stavbách v okolí, zároveň absolvoval tři ročníky živnostenské školy. Byl členem Sokola, kde vykonával funkci hospodáře. Krátce pracoval v kaolínových dolech.

Základní vojenskou službu nastoupil u 38. pěšího pluku v Berouně. Zde se spřátelil s Vladimírem Hauptvoglem. Absolvoval poddůstojnickou školu a postupně dosáhl hodnosti četaře. 14. října 1938 odešel do zálohy a živil se opět jako zedník.

V exilu[editovat | editovat zdroj]

Po okupaci odešel 25. listopadu 1939 do exilu s V. Hauptvoglem. Cestovali přes Slovensko, Maďarsko, Jugoslávii a Turecko do Francie. Na začátku roku 1940 byl v Agde prezentován do československé zahraniční armády. Jako velitel minometného družstva se účastnil bojů o Francii. Po pádu Francie byl 13. července 1940 evakuován do Anglie, kde se připojil k jednotkám čsl. armády v Anglii. 28. října 1940 byl povýšen na rotného.

Počátkem roku 1941 byl vybrán do výcviku pro plnění zvláštních úkolů. Od 15. srpna 1941 do 26. března 1942 absolvoval základní sabotážní kurz, parakurz a kurz průmyslové sabotáže. Po povýšení na rotmistra absolvoval kurz střelby a kurz, ve kterém se seznamoval s poměry v protektorátu. Během tohoto kurzu byl zařazen do výsadku Zinc.

Nasazení[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Operace Zinc.

Společně s ostatními byl 28. března 1942 vysazen omylem na Slovensku u obce Gbely. Skupina byla rozpuštěna. Přesunul se do Čech a s pomocí bratra Františka získal nové doklady. Poté odešel do Prahy a společně s pomocníkem Josefem Kusým se 30. dubna 1942 pokusili vyzvednout ukrytý operační materiál skupin Bioscop a Bivouac u obce Požáry na Křivoklátsku. Prostor byl ale střežen četnictvem. Při následné přestřelce zastřelil četníka a těžce zranil druhého. Sám raněný spáchal na místě sebevraždu. V odvetě byli Němci na kobyliské střelnici 31. května 1942 popraveni dva jeho mladší bratři František Mikš (četnický strážmistr v Táboře), Antonín Mikš (úředník v Praze) a pomocník Josef Kusý.

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Radek Galaš. Pomník Arnošt Mikš [online]. Spolek pro vojenská pietní místa [cit. 2020-04-07]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]