Armagnac

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hrabství Armagnac
Comté d'Armagnac
 Gaskoňské vévodství
 Rodezské hrabství
před 9601790 Gers (departement) 
Landes (departement) 
Vlajka státu
vlajka
Státní znak
znak
Geografie
Mapa
Hrabství Armagnac na mapě Francie z roku 1477
Obyvatelstvo
Státní útvar
Zánik
1453 – připojení k Francii
Státní útvary a území
Předcházející
Gaskoňské vévodství Gaskoňské vévodství
Rodezské hrabství Rodezské hrabství
Následující
Gers (departement) Gers (departement)
Landes (departement) Landes (departement)

Armagnac (gaskoňsky Armanhac) je historický region o rozloze okolo 5 000 km² v Gaskoňsku na jihozápadě Francie, kde se do roku 1790 nacházelo hrabství Armagnac (francouzsky Comté d'Armagnac). Leží na území departementů Gers, Landes a Lot-et-Garonne, hlavním městem je Auch. Dělí se na Dolní Armagnac na severozápadě (zvaný také Černý Armagnac podle jílovité půdy) a Horní Armagnac na jihovýchodě (takzvaný Bílý Armagnac, protože leží na vápenci).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Poloha regionu Armagnac
Vinice v oblasti Armagnac

Ve starověku oblast obývali Auskové, od roku 602 byla součástí Akvitánského vévodství. V roce 960 založil Bernard I. dynastii hrabat z Armagnacu. Od 12. století území patřilo Angličanům, za stoleté války zde vznikla Armagnacká strana, podporující Karla Orleánského. Armagnacký rod vymřel roku 1497 a hrabství připadlo Karlovi IV. z Alençonu a pak Bourbonům, definitivně připojil Armagnac k Francii roku 1607 Jindřich IV. Francouzský jako součást provincie Guyenne. Samospráva hrabství byla zrušena po velké francouzské revoluci.

Region tvoří pahorkatina s mírným a vlhkým oceánským klimatem, protékají jím řeky Baïse a Gers. Pěstuje se pšenice, kukuřice a především víno, vyrábí se zde proslulá vinná pálenka nazvaná podle kraje armaňak.

Symbolika[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]