Arik-dín-ili

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Arik-dín-ili
Narození14. století př. n. l.
Úmrtí14. století př. n. l.
PotomciAdad-nirári I.
OtecEnlil-nárárí
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Arik-dín-ili (doslova „Bůh – věčný soudce“) byl asyrský král, který vládl v letech 13191308 př. n. l. Byl synem a nástupcem Enlil-niráriho.

Arik-dín-ili se již ve svých prvních dokumentech označuje jako „silný král, král asyrský“. V odkazech na stavební aktivitu přestal hlásat, že stavby byly postaveny „společně pro blaho města“, tedy městskou radou, která vládla až do nynějška spolu s králi, i když mnohdy jen formálně.

Nicméně i v tomto období Asýrie trpěla. Zdá se, že utržila několik vážných porážek ve vleklých pohraničních sporech s babylonskými vojsky kassitského krále Nazimaruttaše. I přes to se Arik-dín-ilimu podařilo rozšířit asyrské území a to na účet říše Mitanni, kam jeho vojska podnikala časté nájezdy. Obsadil oblast Kadmuše a přilehlá území, čímž se hranice Asýrie na jihozápadě posunula až ke středním toku Eufratu. Podél něj Asyřané podnikali výpady až k pohoří Zagros. Dále jsou popsány střety s aramejskými kočovnými kmeny. Jedná se o první zmínku o Aramejcích v historických zápisech. Není z nich ale jasné, kde se s nimi Arik-dín-ili potýkal, zda v přieufratském pásmu, či na pastvinách střední a horní Mezopotámie.

Z období vlády Arik-dín-iliho se poprvé zachovaly fragmenty jeho úředních záznamů, sepsaných podle chetitského vzoru. Po jeho smrti se vlády v Asýrii ujímá jeho syn Adad-nirári I.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Kniha: Historie starověkého Východu – „История Древнего Востока. Зарождение древнейших классовых обществ и первые очаги рабовладельческой цивилизации“; I. М. Djakonov – rusky
Králové Asýrie
Předchůdce:
Enlil-nirárí
13191308 př. n. l.
Arik-dín-ili
Nástupce:
Adad-nirári I.