Argut

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Argut
Soutok Katuně a Argutu
Soutok Katuně a Argutu
Základní informace
Délka toku232 km
Plocha povodí9 550 km²
SvětadílAsie
Zdrojnice
Ústí
Protéká
RuskoRusko Rusko (Altajská republika)
Úmoří, povodí
Severní ledový oceán, Karské moře, Ob, Katuň
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Argut (rusky Аргут) je řeka v Altajské republice v Rusku. Jde o pravý přítok řeky Katuň (zdrojnice Obu). Včetně své zdrojnice Akalach je 232 km dlouhá. Povodí má rozlohu 9 550 km².

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Protéká centrální částí pohoří Altaj. Jeho části jsou Kyzyl-Argut s velmi divokou Karagemskou průrvou[1] poblíž vesnice Beljaš - Džazator. Následuje Stepní Argut s poměrně klidným, tokem. Velmi divoké peřeje jsou v soutěsce Sapožnikova (Truba Sapožnikova), ve které je nejnebezpečnější tzv. Vodopád Sapožnikova. Na středním toku jsou další nebezpečné peřejepráh Razdělnyj[2], Bělyj[3] a soutěska Atlanty. Poslední částí je Rychlý Argut.

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Zdroj vody je sněhový, dešťový a ledovcový. Zamrzá v listopadu a rozmrzá v dubnu.

Splouvání[editovat | editovat zdroj]

Agrut je cílem extrémních vodáků, splouvá se zpravidla na raftu, obvykle v úseku od Stepního Argutu po Katuň, po které se pluje ještě 1 den k místu, kde lze raft opět naložit na auto. Prahy Karagemská průrva, Vodopád Sapožnikova a Razělnyj se přenášejí. Velmi nebezpečná je soutěska Atlanty, kde jsou pomníčky řady utonulých vodáků. Nebezpečí je kromě obtížných peřejí v odlehlosti od civilizace, špatné přístupnosti po břehu. V oblasti není mobilní signál a v řadě úseků teče řeka v soutěskách, ze kterých se nelze dostat na břeh kvůli kolmým a převislým skalám.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]