Argentinské moře

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Argentinské moře
Mapa kontinentálního šelfu
Mapa kontinentálního šelfu
Maximální hloubka2224 m
Rozloha1 000 000 km²
Zeměpisné souřadnice
Nadřazený celekAtlantský oceán
Sousední celkymoře Scotia
SvětadílJižní Amerika
StátArgentinaArgentina Argentina
UruguayUruguay Uruguay
FalklandyFalklandy Falklandy
PřítokyRío de la Plata
Map

Argentinské moře (anglicky Argentine Sea, španělsky Mar Argentino) se nachází na jihozápadě Atlantského oceánu u východního pobřeží Argentiny, rozprostírá se přibližně od hlavního města Uruguaye Montevidea po Ohňovou zemí na jižním cípu kontinentu.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Moře má přibližnou rozlohu 1 000 000 km² a je jedním z největších na světě. Průměrná hloubka je 1205 m a nejhlubší místo sahá 2224 m pod hladinu, střední slanost vody je 35 ‰. Jeho severní hranice vede po 40. a jižní po 60. jižní rovnoběžce, východní hranice je stanovena po 50. západním poledníku a ze západu je moře ohraničeno pobřežím Jižní Ameriky.

Argentinské pobřeží měří témě 5000 km a je asi osminásobně delší než uruguayské. Na jihozápadě se v moři nachází poměrně malé (zabírající asi jen 12 000 km²) souostroví Falklandy, zámořské území Spojeného království. Do argentinské pevniny je zaříznuto několik zátok, největší z nich je Bahía de Samborombón (do které ústí řeka Río de la Plata) a pak následují Bahía Blanca (pravděpodobně ústí zaniklé řeky), Golfo San Matías a Golfo San Jorge. Do moře vystupuje nevelký poloostrov Valdés.

Mořské dno se terasovitě snižuje od pobřeží východním směrem. Kontinentální šelf, který je pokračováním And a patagonské plošiny, sahá až do vzdálenosti 200 námořních mil. Výlučná ekonomická zóna Argentiny je omezena výlučnou ekonomickou zónou Falkland, ta ze západní strany začíná v polovině vzdálenosti od argentinského břehu a v jiných směrech činí obvyklých 200 námořních mil.

Život v moři[editovat | editovat zdroj]

Do Argentinského moře přitékají dva významné protisměrné mořské proudy. Od rovníku je to teplý Brazilský proud a ze Západního příhonu odbočující studený na živiny bohatý Falklandský proud. Spolu se bouřlivě mísí, jsou nestejně teplé i nestejně slané, ze spodních mořských vrstev vynášejí k povrchu nerostné živiny podporující růst biomasy a do spodních vod zanášejí vodu obohacenou o atmosférický kyslík. Tento proces je ve spojení se silnými větry a vlnobitím hlavní příčinou ztroskotání mnoha lodí, hlavně v jižních oblastech moře.

Moře se rozkládá od pásu subtropického až po subantarktický, jsou v něm rozmanité teplotní podmínky. Je bohaté na lovné ryby jako jsou ledovka patagonská, štikozubec obecný, sardel obecná a další. Také se v něm ve velkém loví hlavonožci i různí korýši a mlži. Komerční námořní rybolov v Argentinském moři je, nejen pro přilehlé země Argentinu, Uruguay a Falklandy, důležitým průmyslovým odvětvím.

Mimo běžně lovené ryby, jejichž počty se v poslední době rapidně snižují, žijí v moři i chránění živočichové, např. téměř třetina světové populace vzácných velryb jižních. Dále jsou mnohé pláže v jižních pobřežních oblastech vhodnými místy pro rozmnožování rypoušů sloních, lachtanů i pro milionovou kolonií tučňáků magellanských. Skalnatá pobřeží jsou zase domovem velkého počtu kormoránů, albatrosů, rybáků a dalších mořských ptáků, kteří v úživné mořské vodě nacházejí dostatek potravy.

Pro udržení tohoto ekosystému při životě jsou u argentinského pobřeží zřízené chráněné zóny (např. Burdwood Bank o rozloze 700 čtverečních námořních mil) se zákazem vstupu i lovu, stejně jako chráněné rezervace na pevnině, např. na poloostrově Valdes (4000 km²).

Politické problémy[editovat | editovat zdroj]

Argentinské moře je místem jedné z posledních námořních bitev, které mezi sebou v roce 1982 svedly Argentina a Spojené království při válce o Falklandy. Argentina považuje území Falklandských ostrovů (španělsky Guerra de las Malvinas), stejně jako Jižní Georgii a Jižní Sandwichovy ostrovy za součást svého území, naopak Spojené království za svá zámořské území. Argentina má pro své tvrzení oporu v tom, že tyto ostrovy jsou pravděpodobně pozůstatkem potopené pevniny, která byla pokračováním andského horského systému.[1][2][3][4]

Zvířena Argentinského moře[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Argentina's Waters [online]. Wildlife Conservation Society, New York, USA [cit. 2014-10-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Argentine Sea [online]. DeepSeaWaters, Phoenix, Az, USA [cit. 2014-10-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Patagonian Coast & Seascape [online]. Wildlife Conservation Society, New York, USA [cit. 2014-10-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Mar Argentino [online]. El Instituto Nacional de Investigación y Desarrollo Pesquero, Mar del Plata, AR [cit. 2014-10-13]. Dostupné online. (španělsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]