Aquilegia alpina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxAquilegia alpina
alternativní popis obrázku chybí
Aquilegia alpina
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádpryskyřníkotvaré (Ranunculales)
Čeleďpryskyřníkovité (Ranunculaceae)
Rodorlíček (Aquilegia)
Binomické jméno
Aquilegia alpina
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Aquilegia alpina je druh rostliny z čeledi pryskyřníkovité (Ranunculaceae).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o vytrvalou rostlinu dorůstající nejčastěji výšky 20–60 cm s krátkým silným oddenkem.[2] Lodyha je přímá, chudě větvená. Přízemní listy jsou dlouze řapíkaté, složené, 2x trojčetné, na okraji zastřihovaně laločnaté a tupě zubaté. Lodyžní listy jsou s kratšími řapíky, nejvyšší pak přisedlé, nejvyšší až jednoduché, kopinaté. Květy jsou na dlouhých stopkách v řídkém vrcholičnatém květenství, většinou na jedné rostlině nejvýše 3 a často je květ jen jediný, jsou většinou světle modré až modrofialové barvy, nápadně velké 6–8 cm v průměru. Kališních lístků je 5, jsou petaloidní (napodobující korunu), zbarvené světle modře až modrofialově, nejčastěji 35–45 mm dlouhé.[2] Korunních lístků je taky 5, stejné barva jako kališní, jsou kornoutovitého tvaru na bázi s ostruhou, která je rovná nebo slabě zakřivená a kde jsou nektária. Kvete v červenci až v srpnu.[2] Tyčinek je mnoho, jsou nahloučené ve svazečku, vnitřní jsou sterilní. Gyneceum je apokarpní, pestíků je nejčastěji 5. Plodem je měchýřek. Měchýřky jsou uspořádány do souplodí. Počet chromozomů je 2n=14.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Aquilegia alpina roste především v západních a centrálních Alpách a v severních Apeninách.[3] Najdeme ho zpravidla na vápnitém substrátu od subalpínského po alpínský stupeň. V České republice ani na Slovensku neroste.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. a b c FISCHER, Manfred A. et al. Exkursionsflora für Österreich, Liechtenstein und Südtirol. Linz: [s.n.], 2005. (německy) 
  3. Flora Europaea [online]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]