Aqualung (píseň)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Aqualung je píseň anglické progressive rockové skupiny Jethro Tull, uvedená jako první stopa na jejich stejnojmenném albu z roku 1971 Aqualung a kterou napsal frontman skupiny Ian Anderson se svou tehdejší manželkou Jennie Franks.

Původní nahrávka měla délku 6 minut a 32 sekund. Stejně jako mnoho dalších písní skupiny Jethro Tull, „Aqualung“ vypráví nějaký příběh, v tomto případě příběh bezdomovce. Úvodní verše zní:Sedí na lavičce v parku / se zlým úmyslem pozoruje holčičky.

Píseň je titulní skladbou prvního alba Jethro Tull, která se dostala do hitparády Top 10 v USA a dosáhla pozice #7 v červnu 1971.

V interview pro časopis Guitar World v září 1999 Ian Anderson řekl:

Aqualung nebylo koncepční album, ačkoliv si to mnozí lidé mysleli. Myšlenka vznikla na základě fotografie tuláka, kterou pořídila moje žena v Londýně. Ten bezdomovec ve mě vyvolával pocit viny, stejně tak jako strach a nejistotu, kterou vyvolávají lidé vyhlížející tak děsivě. To vše bylo kombinováno s mírně romantizujícím obrazem osoby, která je bez domova, ale nevázaná a která nemůže, nebo se nechce zapojit do předepsaných schémat společnosti.
Podle té fotografie a dojmu z ní, jsem začal psát první slova k 'Aqualungovi.' Vzpomínám si, že jsem seděl v hotelovém pokoji v L.A. a vymýšlel akordy pro různé verze. Je to docela trýznivý spletenec akordů, ale záměrem bylo vtáhnout posluchače do překotného děje a pak jej dostat do pomalejší akustické sekce písničky.

Ian Anderson, Guitar World

Zastoupení na albech J.T.[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Agualung (song) na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]