Aprilia Dorsoduro 1200

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Aprilia Dorsoduro 1200
Výrobce
Aprilia
Mateřská společnostAprilia
Výrobaod roku 2001
TřídaHypermotard
Motorčtyřdobý, kapalinou chlazený vidlicový dvouválec DOHC s úhlem 90 stupňů a obsahem 1197 cm³, vrtání 106 mm, zdvih 67,8 mm, kompresní poměr 12:1, plnění vstřikováním
Výkon kW (130 k) při 8700 ot./min.
Převodovka6stupňová, sekundární převod řetězem
Brzdypřední: 2× kotouč 320 mm, radiální třmeny Brembo, 4 pístky; zadní: 1× kotouč 240 mm, třmen Brembo
Pneumatikypřední 120/70-17, zadní 180/55-17
Kapacita nádrže15 litrů

Aprilia Dorsoduro 1200 je model motocyklu kategorie hypermotard, vyvinutý firmou Aprilia. Dvouválcový motárd s obsahem téměř 1200 kubíků a 130 koňmi s lehkým a pevným rámem nabízí jezdci výkon, přesnou linii ideální stopy a vzrušení ze samotné jízdy.

Design[editovat | editovat zdroj]

Design motocyklu je velmi obdobný jako u modelu Aprilia Dorsoduro SMV 750. Přední ostře střižený blatník koresponduje s maskou, kde dominuje potkávací světlomet a elegantní poziční světlo. Linie velkého Dorsodura jsou čisté a jednoduché. Na přístrojové desce dominuje analogový otáčkoměr, který je doplněn čtvercovým digitálním displejem. Při pohledu na široký celek kolem palivové nádrže a zadní kapotáž zakrývající poměrnou část koncovek výfuků působí Dorsoduro celkem těžkým dojmem.

Motor[editovat | editovat zdroj]

Pohonnou jednotkou je kompaktní, čtyřdobý, kapalinou chlazený pravoúhlý dvouválec o objemu 1197 cm³. Je o pouhých pár centimetrů širší než motor menšího SMV750 a disponuje nejvyšším výkonem 130 koní a točivým momentem 115 Nm při 7200 otáčkách za minutu. Již kolem 3 500 ot./min. výrobce udává točivý moment vyšší než 90 Nm. Na výběr jsou tři charakteristiky palivového systému: S, T a R. Pro využití maximálního výkonu motocyklu je určen režim S – sport. Plný výkon také využívá režim T – Touring, ovšem průběh motoru je o měkčí a motocykl je pod větší kontrolou. Charakteristika posledního režimu R – Rain (déšť) je zřejmá ze samotného názvu, doporučuje se použít za mokrých podmínek nebo snížené přilnavosti. Výfukový systém je vyroben z nerezové oceli a je lehčí než výfuk slabšího Dorsa SMV750.

Podvozek[editovat | editovat zdroj]

Rám je vyroben z ocelových trubek a hliníkových bočnic připevněné silnými šrouby. Přední teleskopická vidlice USD o klasickém průměru 43 mm je plně stavitelná a její zdvih činí 160 mm. Kyvná vidlice je z hliníkové slitiny a na ní je namontován tlumič Sachs se zdvihem 155 mm a nastavitelným předpětím pružiny a kompresním a zpětným útlumem.

Brzdy[editovat | editovat zdroj]

Brzdové ústrojí je osazeno komponenty společnosti Brembo. Vpředu dvojice čtyřpístkových čelistí s plovoucími kotouči a vzadu jednopístkový třmen.

Technické parametry[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]