Appeltův dům

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Appeltův dům
Appeltův dům v Liberci na Sokolském náměstí
Appeltův dům v Liberci na Sokolském náměstí
Základní informace
Slohklasicismus
ArchitektJan Josef Kunze
Výstavba18. století (1793–1794)
Pojmenováno poAntonín Appelt
Poloha
AdresaLiberec I-Staré Město, ČeskoČesko Česko
UliceNám. Sokolovské
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky14996/5-3573 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Appeltův dům v Liberci je dům, který se nachází na Sokolovském náměstí. Byl postavený v letech 17931794 obchodníkem se sukny Antonínem Appeltem. Dům je chráněn jako kulturní památka, evidován v seznamu památek je od roku 1966.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Dům postavili na místě dvou starých domů liberečtí stavitelé Jan a Karel Kuntze; stavba svou výškou a svou konečnou architekturou dává nový ráz celému, Sokolovskému náměstí (dříve Novoměstské náměstí). Dům je zděný, třípodlažní s mansardou, s typickými znaky architektury klasicismu a rokoka. Průčelí budovy je bohatě zdobené architektonickými články, tympanonem a profilovaným štítem ve střeše. V přízemí byly dílny a prodejny, v patrech byl byt majitele.

Když byla rodina Appeltů ekonomickou situací donucena prodat palác městu, to se rozhodlo zřídit zde reálku. Za přední budovou bylo přistavěno dvorní třípodlažní křídlo, v němž vzniklo devět učeben, kabinety a sociální zařízení. Samotný palác byl upraven na kanceláře a klauzurní byty pro vyučující piaristy. Od roku 1837 slouží budova školním účelům.

Dnes v této budově sídlí Střední průmyslová škola stavební.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]