Kalatka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Aponogeton)
Jak číst taxoboxKalatka
alternativní popis obrázku chybí
Kalatka Aponogeton distachyos
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádžabníkotvaré (Alismatales)
Čeleďkalatkovité (Aponogetonaceae)
Rodkalatka (Aponogeton)
L.f. 1782
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kalatka[1] (Aponogeton) je rod jednoděložných rostlin z čeledi kalatkovité. Je to jediný rod této čeledi.[2] V novějších systémech, např. APG II je řazen do řádu žabníkotvaré (Alismatales), starší systémy ho řadí jinam, např. Tachtadžjanův systém a Revealův systém ho řadí do samostatného řádu Aponogetonales, Goldbergův systém a Cronquistův systém do řádu Najadales, Thorneův systém do řádu Potamogetonales atd.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o vodní vytrvalé byliny s oddenky či hlízami, kořenící ve dně.[2] Listy jsou střídavé, ponořené i plovoucí (častá heteofylie), řapíkaté, jednoduché, se souběžnou žilnatinou. Jsou to jednodomé rostliny s oboupohlavními květy. Květy jsou v květenstvích, klasech, vykvétají nad hladinou. Jsou zygomorfické a opylovány jsou hmyzem (entomogamie). Okvětí chybí nebo jsou přítomny 2 (či 1-6) okvětních lístků v jednom přeslenu, většinou bílé, méně často modré či purpurové. Tyčinek je 6, ale někdy i mnohem více. Gyneceum je apokrapní, nejčastěji z 3-6 plodolistů. Plodem jsou měchýřky uspořádané do souplodí.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Celkem je známo asi 47 druhů tohoto rodu.[2][3] Primárně je rozšířen v subtropické až tropické Africe včetně jižní Afriky,[2], tropické Asii a Austrálii, ale třeba druh Aponogeton distachyos byl zavlečen různě po světě, např. do Severní a Jižní Ameriky, Austrálie[4] i do jihozápadní Evropy.[5]

Využití[editovat | editovat zdroj]

Hlízy i jiné části některých druhů jsou jedlé.[6] Řada druhů se pěstuje v akváriích.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SKALICKÁ, Anna; VĚTVIČKA, Václav; ZELENÝ, Václav. Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin. Praha: Aventinum, 2012. ISBN 978-80-7442-031-3. 
  2. a b c d Archivovaná kopie. delta-intkey.com [online]. [cit. 2008-07-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-01-03. 
  3. http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=1&taxon_id=102317
  4. http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=1&taxon_id=222000011
  5. http://rbg-web2.rbge.org.uk/cgi-bin/nph-readbtree.pl/feout?FAMILY_XREF=&GENUS_XREF=Aponogeton&SPECIES_XREF=&TAXON_NAME_XREF=&RANK=
  6. http://www.pfaf.org/database/plants.php?Aponogeton+distachyos

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]