Aphanopetalum

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Aphanopetalaceae)
Jak číst taxoboxAphanopetalum
alternativní popis obrázku chybí
Aphanopetalum resinosum
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádlomikamenotvaré (Saxifragales)
ČeleďAphanopetalaceae
RodAphanopetalum
Endl., 1839
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Aphanopetalum je jediný rod čeledi Aphanopetalaceae z řádu lomikamenotvaré (Saxifragales) vyšších dvouděložných rostlin (Rosopsida). Jsou to šplhavé keře s jednoduchými kožovitými listy a drobnými čtyřčetnými květy s redukovanou korunou. Rod zahrnuje pouze 2 druhy a je rozšířen ve východní a západní Austrálii.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Zástupci rodu Aphanopetalum jsou šplhavé keře se vstřícnými, zubatými, kožovitými listy s opadavými palisty. Květy jsou drobné, čtyřčetné, jednotlivé nebo v úžlabních vrcholičnatých květenstvích. Kalich je složen ze 4 na bázi srostlých kališních lístků. Koruna je drobná, pravidelná, kratší než kalich nebo zcela chybí. Tyčinek je 8. Semeník je polospodní, srostlý ze 4 plodolistů a obsahující 4 komůrky. Čnělky jsou až téměř k vrcholu srostlé, zakončené suchými bliznami. Plodem je jednosemenný oříšek.[1][2]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rod zahrnuje 2 druhy a vyskytuje se pouze v Austrálii. Aphanopetalum clematideum roste v západní Austrálii, A. resinosum při pobřeží východní Austrálie ve státech Queensland a Nový Jižní Wales.[3][4]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Rod Aphanopetalum byl dříve řazen do čeledi Cunoniaceae v řádu šťavelotvaré (Oxalidales), případně v samostatné čeledi Aphanopetalaceae v tomtéž řádu. V systému APG se objevuje až ve verzi APG III z roku 2009 a je zařazen do řádu Saxifragales.[2][5]

Zástupci[editovat | editovat zdroj]

  • Aphanopetalum clematideum – endemit jihozápadní Austrálie, kde roste na vápencových útesech. Šplhavý keř s úzkými čárkovitými listy.
  • Aphanopetalum resinosum – šplhavý liánovitý keř s vejčitými listy, rostoucí v tropických deštných lesích a eukalyptových lesích východní Austrálie.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Florabase - The Western Australian Flora [online]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b STEVENS, P.F. Angiosperm Phylogeny Website [online]. Missouri Botanical Garden: Dostupné online. (anglicky) 
  3. HASSLER, M. Catalogue of life. Synonymic Checklists of the Vascular Plants of the World [online]. Naturalis Biodiversity Center, 2016. Dostupné online. (anglicky) 
  4. The Atlas of Living Australia [online]. NCRIS. Dostupné online. (anglicky) 
  5. BREMER, B. et al. An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG II. Botanical Journal of the Linnean Society. Říjen 2009, roč. 161, čís. 2. ISSN 1095-8339. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]