Anvers (stanice metra v Paříži)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Anvers
StátFrancie
MěstoPaříž
Uliceboulevard Marguerite-de-Rochechouart
Vznik7. října 1902
Linky2
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Kód památkyPA00086749
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Anvers je nepřestupní stanice pařížského metra na lince 2 na hranicích 9. a 18. obvodu v Paříži. Leží pod Boulevardem de Rochechouart.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla otevřena 7. října 1902, kdy sem byla linka rozšířena ze stanice Étoile. Do 31. ledna 1903 sloužila jako konečná stanice, než byl otevřen další úsek linky do stanice Alexandre Dumas (tehdy pod názvem Rue de Bagnolet).

Při modernizaci lanovky na Montmartre v letech 19901991 se počítalo s jejím prodloužení podzemním tunelem až ke stanici Anvers, kde by byl možný přímý přestup. Nakonec bylo od tohoto plánu upuštěno z důvodu vysokých finančních nákladů.

Název[editovat | editovat zdroj]

Jméno stanice znamená česky Antverpy podle nedalekých náměstí Place d'Anvers a Square d'Anvers, která nesou jméno podle Antverp v Belgii.

Na informačních tabulích je oficiální název stanice doplněn ještě podnázvem psaným malým písmem: Sacré-Cœur, který odkazuje na světoznámou baziliku.

Vstupy[editovat | editovat zdroj]

Stanice má pouze jeden vchod na Boulevardu de Rochechouart poblíž ulice Rue de Steinkerque, která vede přímo pod baziliku.

Zajímavosti v okolí[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Anvers (métro de Paris) na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Porte Dauphine Metro v PařížiLinka 2 směr Nation
Pigalle Anvers Barbès – Rochechouart

Porte DauphineVictor HugoCharles de Gaulle – ÉtoileTernesCourcellesMonceauVilliersRomePlace de ClichyBlanchePigalleAnversBarbès – RochechouartLa ChapelleStalingradJaurèsColonel FabienBellevilleCouronnesMénilmontantPère LachaisePhilippe AugusteAlexandre DumasAvronNation