Antonín Vysloužil

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Důstojný pán
Antonín Vysloužil
Mons. Antonín Vysloužil
Mons. Antonín Vysloužil
Církevřímskokatolická
Vykonávané úřady a funkce
Zastávané úřady
  • úřad 1 (rok–rok)
  • úřad 2 (rok–rok)
Zúčastnil se
  • významné události 1
  • významné události 2
Osobní údaje
Datum narození12. února 1890
Místo narozeníVěrovany
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Datum úmrtí9. prosince 1945 (ve věku 55 let)
Místo úmrtívyhozen z vlaku u Kolína
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Vyznánířímskokatolické
Povolání
Církevní heraldika
Církevní heraldika
Římskokatolický duchovní
multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Antonín Vysloužil (12. února 1890 Věrovany9. prosince 1945 vyhozen z vlaku u Kolína) byl český katolický kněz, kaplan (19181923), administrátor farnosti (1923) a farář (19231945) ve Vizovicích, starosta Vizovic (od 1925) a čestný konzistorní rada.

Život[editovat | editovat zdroj]

Za druhé světové války spolupracoval s protinacistickým odbojem a podporoval Židy. Byl odpůrcem komunistů a po válce kritizoval zejména fakt, že se na Zlínsku v jejich straně na čelních postech (a tudíž i na vedoucích pozicích místní samosprávy) prosadili různí tzv. partyzáni a konfidenti gestapa a dalších nacistických úřadů.

Po válce se pokoušel pomoci bývalému německému žalobci Kurtu Blaschtowitschkovi a jeho ženě Marii, kteří za druhé světové války měli vědomosti a důkazy o konfidentech gestapa, kteří v řadách komunistů po válce ovládli významné posty ve Zlíně (Blaschtowitschka udání na čelní osobnosti protinacistického odboje na Zlínsku dál nepředal).

Vysloužil i přes obrovskou snahu nedokázal Marii Blaschtowitschkové, kterou znal od dětství, pomoci, mimo jiné i proto, že vysocí komunističtí funkcionáři zastavili prošetřování jeho podání (zejména se v této věci angažoval Bedřich Pokorný) a zabavili klíčové důkazní materiály. Kurt Blaschtowitschka byl po válce odsouzen a popraven a jeho žena byla po dlouhých měsících zcela neodůvodněného věznění a zmrzačená krutým mučením přemístěna do internačního tábora a zařazena do odsunu.

Jelikož se Vysloužil nedal zkorumpovat ani zastrašit a stále se pokoušel dosáhnout odvolání a obžaloby řady komunistických pohlavárů ze Zlína (stále disponoval rozsáhlou sbírkou důkazů, včetně vlastnoručně sepsaných udání, které dotyční předtím podali Blaschtowitschkovi), dva příslušníci zlínské komunisty ovládané „partyzánské“ organizace (jejíž vedení bylo prolezlé bývalými konfidenty gestapa) jej na příkaz vedoucích představitelů zlínských komunistů zavraždili (vyhodili z jedoucího rychlíku), když i s důkazy cestoval do Prahy za právním zástupcem. Složky s důkazy později komunisté použili k vydírání a upevnění pozic komunistů ve Zlíně. Někteří autoři spekulují o tom, že možná do vraždy mohl být zapleten i sám Pokorný.[1]

Hrob P. Antonína Vysloužila na hřbitově ve Vizovicích

Antonín Vysloužil byl pohřben na hřbitově ve Vizovicích. V prosinci 1995 byl poctěn čestným občanstvím Vizovic.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. www.reflex.cz [online]. [cit. 2008-12-09]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2008-12-20. 
  2. Archivovaná kopie. www.vizovice.eu [online]. [cit. 2011-12-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-02-25. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]