Antispyware

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Antispyware je program, jehož úkolem je odstraňovat či blokovat spyware, jež se bez vědomí uživatele natáhl do jeho počítače. V posledních letech se takových programů objevila celá řada.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

První vlaštovkou na tomto poli byl program amerického softwarového inženýra a programátora Steve Gibsona nazvaný OptOut. Následovaly další programy. Značnou popularitu si vydobyly zejména Ad-Aware SE od firmy Lavasoft (bezplatné scanování PC pro nekomerční uživatele, za program s rozšířenými možnostmi se již platí) a Spybot - Search & Destroy Patricka Kolly (pro nekomerční uživatele vše zdarma) coby účinné nástroje k odstraňování a v některých případech i blokování spyware a malware.
Nedávno se do tohoto boje zapojil i Microsoft, který v roce 2004 získal firmu získal GIANT Company Software, Inc a přepracoval její program GIANT AntiSpyware na Windows AntiSpyware beta a uvedl jej na trh k volnému stažení pro registrované uživatele Windows XP a 2003. V roce 2006 Microsoft přejmenoval beta software na Windows Defender a v říjnu jej uvolnil k volnému stahování. Defender byl zapracován do Windows Vista jako jejich standardní součást. Navíc Microsoft nyní nabízí i Windows Live OneCare s 90denním volným zkušebním obdobím.
Do boje se spyware vstoupili i velcí výrobci antivirových programů, jako je náš Grisoft, výrobce AVG Anti-Virus, dále Symantec, McAfee, Zone Alarm a dále celosvětově nejúspěšnější komplexní bezpečnostní řešení ESET a Avast.

Jak funguje antispyware ochrana?[editovat | editovat zdroj]

Antispyware se soustředí na kontrolu všech souborů, emailové a internetové komunikace. Když antispyware najde nějaký škodlivý kód, tak jej dokáže vyřadit z provozu jeho zablokováním, izolovat a dále tuto část kódu přesunout do karantény č jinak vymazat. Důležitými parametry moderních antispyware systémů je jejich zatížení systému a včasné izolování škodlivého kódu.[1]

Některé antispyware programy[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Co je antispyware a proč ho potřebuji? | ESET. www.eset.com [online]. [cit. 2022-05-05]. Dostupné online.