Anselm Knoflíček

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Anselm Knoflíček
Úmrtí28. ledna 1756
Povoláníteolog
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Anselm Knoflíček OFM (?28. ledna 1756) byl františkán a teolog působící v českých zemích a náležející do české františkánské provincie. Působil jako učitel františkánských kleriků na klášterních studiích tohoto řádu. Od září 1739 byl jedním ze dvou lektorů filozofie na františkánské škole v jindřichohradeckém konventu.[1] Z roku 1742 se odtamtud zahcovaly zápisky z Knoflíčkových přednášek pořízené jedním z jeho studentů.[2] V roce 1743 studia filozofie ve františkánském klášteře v Hradci ukončila svou činnosti,[3] nicméně Anselm Knoflíček dál pokračoval jako učitel řádového dorostu. Jako i jiní františkáni, začal po několikaleté zkušenosti z filozofie vyučovat bohosloví. Jako lektor teologie působil v roce 1747, což víme opět ze zápisků z jeho přednášek pořízených tehdy františkánem Janem Kapistránem Fuhrmannem.[4] Zřejmě až poté byl jmenován kvardiánem blíže nezjištěného kláštera.[5] Anselm Kubíček zemřel 28. ledna 1756 v Praze.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Liber Memorabilium conventus Novodomensis, s. 172 - strojopisný přepis - Jihočeská vědecká knihovna, Zlatá Koruna, sign. 1 JH 54.
  2. Knihovna františkánů Dačice, deponováno v Moravské zemské knihovně, signatura D23.
  3. Liber Memorabilium conventus Novodomensis (cit.), s. 172.
  4. Theologia moralis II. … tradita a M. V. P. Anselmo Knoffliczek lectore… conscripta ad usum P. J. Joanne Capistrano Fuhrman, 1747. Později uloženo ve františkánské knihovně v Kadani, po knihovních restitucích z Památníku národního písemnictví v knihovně kláštera u P. Marie Sněžné v Praze. Srov. BAJGER, Matyáš Franciszek. Česká františkánská knižní kultura : knihovny minoritů, františkánů a kapucínů v průběhu staletí. Ostrava, 2007, s. 357 (kapitola Kadaň). Rigorózní práce Otravské univerzity. Česká františkánská knižní kultura.
  5. a b Nekrologium české františkánské provincie.