Annemarie Heinrich

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Annemarie Heinrichová
Narození9. ledna 1912
Darmstadt
NěmeckoNěmecko Německo
Úmrtí22. září 2005 (ve věku 93 let)
Buenos Aires
ArgentinaArgentina Argentina
Místo pohřbeníHřbitov La Chacarita
Povolánífotografka
OceněníCena Konex za fotografickou činnost
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Annemarie Heinrich: Pinky, 1964
Annemarie Heinrich: Desnudo II La Paloma, 1945

Annemarie Heinrich (9. ledna 1912 Darmstadt22. září 2005 Buenos Aires) byla prominentní německo-argentinská fotografka specializující se na portrétní fotografii a fotografii aktu, fotografovala filmové hvězdy v Argentině ve 40. letech. Svým dílem se řadí mezi klasiky, jako jsou Horacio Coppola, Grete Stern, Anatole Saderman nebo Juan Di Sandro.[1]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Její rodina se odstěhovala do Argentiny v roce 1926, usadila se v Larroque, v departementu Gualeguaychú, v provincii Entre Ríos. Učila se fotografovat od svého strýce Karla. Když se jeho rodina přestěhovala do Buenos Aires, Villa Ballester (Partido de San Martín), zařídila si v domě temnou komoru.

Ve 30. letech spolu s velkým rozvojem filmového průmyslu a rozhlasu, začala fotografovat herce a herečky a zveřejňovat jejich portréty například v časopisech Sintonía, Radiolandia nebo El Hogar.

V 1953 pomohla vytvořit skupinu Carpeta de los diez (Portfolio deseti) a v roce 1979 založila spolu s pěti dalšími fotografy Argentinskou radu fotografie, jejíž posláním je podporovat a rozvíjet mezinárodní fotografickou spolupráci.[2]

Měla studio v Callao a Las Heras, v okrese Buenos Aires, Recoleta. Její dcera Alicia Sanguinetti ve stejném povolání pokračovala ve šlépějích své matky.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Annemarie Heinrich pořizovala portréty osobností v Argentině, které mnoho lidí spojuje s jejich oficiálními fotografiemi, dokonce aniž by věděli, že autorem je právě tato autorka. Mimo jiné dělala portréty lidí jako: Libertad Lamarque, Mirtha Legrand, Zully Moreno, Tilda Thamar, Jorge Luis Borges, Pablo Neruda, Yehudi Menuhin, Juan Carlos Castagnino, Rafael Alberti, Atahualpa Yupanqui, Mercedes Sosa, Ástor Piazzolla, Aníbal Troilo, Eva Perón, Marlene Dietrich nebo Flora Nudelman.

Publikace[editovat | editovat zdroj]

  • Ballet en la Argentina, con textos de Álvaro Sol, 1962
  • Annemarie Heinrich, Centro Editor de América Latina, 1982
  • La Azotea, el espectáculo en la Argentina, 1988

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. A los 105 años, murió el fotógrafo argentino Horacio Coppola [online]. TELAM S.E. - AGENCIA DE NOTICIAS DE LA REPÚBLICA ARGENTINA - 1945 - 2012, 2012-06-18 [cit. 2012-06-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-06-25. (španělsky) 
  2. SOUGEZ, M. L.; PÉREZ GALLARDO, H. Diccionario de historia de la fotografía. Madrid: [s.n.], 2003. ISBN 84-376-2038-4. S. 224–225. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]