Anglická vlajka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Užití vlajkyZlevadoprava Anglická vlajka
Poměr stran: 3:5
Užití vlajkyZlevadoprava Neoficiální vlajka s drakem
Poměr stran: 3:5

Vlajka Anglie, jedné ze zemí Spojeného království, je tvořena bílým listem se svatojiřským křížem. Šířka kříže je 1/5 výšky vlajky. Poměr stran je 3:5.

Je to jeden z nejstarších znaků reprezentujících Anglii. Svatý Jiří byl podle křesťanské hagiografie římským vojákem pocházejícím z Anatolie a je (mimo jiné i) patronem Anglie.[1]

Vlajka Anglie byla zakomponována do britské vlajky a z ní odvozených vlajek, nebo např. do vlajky kanadské provincie Alberta. Obdobně byl červený svatojiřský kříž využit také na gruzínské vlajce.

Odlišnou neoficiální alternativou je červená vlajka s bílým drakem, která byla vytvořena na základě díla Historia Regum Britanniae od Geoffreye z Monmouthu, to připisuje bílého draka právě Angličanům, resp. Anglosasům.[zdroj?]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Červený kříž se objevil jako znak již v době křížových výprav, ale tehdy byl užíván Francouzi a teprve během stoleté války došlo k výměně bílého kříže za červený. Status národní vlajky Anglie dostala na začátku 17. století, oficiální vlajkou je od roku 1606.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Vlajka Anglicka na slovenské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]