Angela Hartnettová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Angela Hartnettová
Narození5. září 1968 (55 let)
Canterbury
Alma materAnglia Ruskin University
Lord Ashcroft International Business School
Povoláníšéfkuchařka
Oceněnídůstojník Řádu britského impéria (2022)
člen Řádu britského impéria
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Angela Hartnettová MBE (* 5. září 1968 v Canterbury, Kentu) je anglo-velšsko-irsko-italská šéfkuchařka. Byla jedním z žáků a objevů ještě slavnějšího britského kuchaře Gordona Ramsayho. Je nositelkou tzv. Michelinské hvězdy. Je známa vystupováním v reality show Kitchen Criminals.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Angela Hartnettová se narodila jako dcera Patricka Hartnetta, který byl irský námořník v obchodním námořnictvu a Giuliany, která byla původem z Walesu, ale její předci pocházeli z Bardi v oblasti Emilia-Romagna v Itálii. Její otec zemřel, když bylo Angele 8 let a její matka se se zbytkem rodiny odstěhovala do Upminster Greater London v Londýně, aby tak byla blíže prarodičům. Později Angela pracovala jako au-pair a následně také získala titul magistra historie na univerzitě Cambridge Polytechnic.

Povolání kuchaře se učila nejdříve v hotelu v Cambridge, poté v restauraci hotelu Sandy Lane Hotel na Barbadosu.

V roce 1994 se vrátila do Spojeného království a strávila pokusný den v restauraci Aubergine u Gordona Ramsayeho. Brzy se stala jeho oblíbenkyní a v roce 2001 vařila slavné obědové menu v Amaryllis ve Skotsku s Davidem Dempseym.

V roce 2003 vyhrála Angela cenu 'Best Newcomer Award' a Square Meal Guides BMW Best New Restaurant award prorestaurace v hotelu The Connaught Hotel. V roce 2004 obdržela první Michelinskou hvězdu. V roce 2007 byla vyznamenána řádem MBE za činy v pohostinství. Také v roce 2007 otevřela restauraci Cielo, která patří do Ramseyho skupiny Ramsay Group restaurant, v Boca Raton na Floridě. Také účinkovala v televizní sérii o vaření ITV1's Hell's Kitchen.

Angela je svobodná a žije Spitalfieldsu v Londýně se svojí sestrou.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]