Andreas Laun

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jeho Excelence
Andreas Laun, O.S.F.S.
Titulární biskup z Libertiny
Pomocný biskup Salcburku
CírkevŘímskokatolická církev
ArcidiecézeSalcburk
SídloSalcburk
Jmenování25. ledna 1995
PředchůdceAmando Samo
HesloScio cui credidi
Zasvěcený život
InstitutObláti sv. Františka Saleského
Noviciát1962
Sliby17. září 1963  
            doživotní17. září 1966
Svěcení
Kněžské svěcení29. června 1967
Biskupské svěcení25. března 1995
světitel Georg Eder
1. spolusvětitel Jakob Mayr
2. spolusvětitel Josef Koukl
Osobní údaje
ZeměRakouskoRakousko Rakousko
Datum narození13. října 1942 (81 let)
Místo narozeníVídeň, Rakousko
Národnostrakouská
Alma materUniverzita Salcburk
Katolische Universität Eichstätt-Ingolstadt
Freiburská univerzita
Vídeňská univerzita
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mons. Andreas Laun OSFS (* 13. října 1942, Vídeň) je rakouský římskokatolický kněz, morální teolog a pomocný biskup salcburské arcidiecéze.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 13. října 1942 ve Vídni. Roku 1960 Gymnasium Borromäum v Salcburku úspěšně odmaturoval. O dva roky později na Salcburské univerzitě začal studovat filosofii. Ve stejný rok vstoupil k Oblátům sv. Františka Saleského a noviciát probíhal v Eichstättu. Na Katolische Universität Eichstätt-Ingolstadt studoval teologii a na Freiburské univerzitě mimo teologie i francouzštinu. Dne 17. září 1966 složil své věčné sliby. Dne 29. června 1967 byl vysvěcen na kněze. V následujících letech byl vychovatelem v Ried im Innkreis a Ingolstadtu. Poté byl kaplanem v Döblingu a farním moderátorem. O rok později se stal odborným asistentem morální teologie na Vídeňské univerzitě.

Roku 1976 založil „Initiative Pflegefamilien“ (Iniciativa pěstounských rodin), která byla později přeměna na klub se současným názvem „Eltern für Kinder“ (Rodiče pro děti). Zaměřuje se na poradenství a školení pro náhradní rodiny jako pěstounské nebo adoptivní rodiny.

Roku 1981 habilitoval na Vídeňské univerzitě z morální teologie. Byl profesorem morální teologie na Philosophisch-Theologischen Hochschule Heiligenkreuz a na Philosophisch-Theologischen Hochschule Benediktbeuern. Roku 1985 se stal rektorem v Eichstättu. Poté sloužil jako generální sekretář Vídeňské katolické akademie a duchovní asistent Katolické rodinné práce.

Dne 25. ledna 1995 byl papežem Janem Pavlem II. ustanoven pomocným biskupem Salcburku a titulárním biskupem z Libertiny. Biskupské svěcení přijal 25. března 1995 z rukou arcibiskupa Geoa Edera a spolusvětiteli byli biskup Jakob Mayr a biskup Josef Koukl.

Je členem Evropské společnosti pro teologii a sociální etiku.

Ve svých knihách a teologických pracích se soustředí na bioetické otázky a sexuální morálku. Matice cyrilometodějská vydala český překlad tří jeho knih: Reforma, nebo nové štěpení? (analýza a kritika hnutí My jsme církev), Láska a partnerství z pohledu katolické církve a Homosexualita z katolického pohledu.

Pravidelně se účastní četných pro-life akcí, mimo jiné se dvakrát zúčastnil pražského Pochodu pro život. Human Life International mu v roce 2007 udělila cenu kardinála Galena.[1]

Podle Andrease Launa se homosexualita dá vyléčit, ale není to pravidlem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Andreas Laun na německé Wikipedii.

  1. Archivovaná kopie. www.hli.org [online]. [cit. 2012-10-28]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2011-12-04. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]