Anastasia (film, 1997)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Anastasia
Základní informace
Původní názevAnastasia
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka94 min
Žánrykomediální drama
filmový muzikál
rodinný film
animovaný film
filmové drama
fantasy film
PředlohaAnastasia
ScénářSusan Gauthier
Bruce Graham
Bob Tzudiker
Noni White
RežieDon Bluth
Gary Goldman
Obsazení a filmový štáb
ProdukceDon Bluth
Gary Goldman
HudbaDavid Newman
StřihBob Bender
Fiona Trayler
Výroba a distribuce
Premiéra21. listopadu 1997
2. dubna 1998 (Německo)
Produkční společnosti20th Century Studios
Fox Animation Studios
Distribuce20th Century Studios
Rozpočet53 mil. $
Tržby139,8 mil. $[1]
OceněníCena Annie
Anastasia na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Anastázie (anglicky Anastasia, rusky Анастасия) je americký animovaný muzikálový film. Jde o první animovaný celovečerní film studia Fox Animation Studios, který vydala společnost 20th Century Fox. Děj je volně založen na historických událostech konce Ruského impéria a dřívější legendě o velkokněžně Anastázii Nikolajevny, která měla jako jediná přežít vyvraždění carské rodiny. Přípravy pro natáčení filmu trvaly tři roky, pro vytvoření věrného prostředí strávil štáb mnoho času v Petrohradu a ruských archivech.[2] Premiéra filmu byla v říjnu 1997. V České republice byla v dubnu roku 1998, prodej DVD začal roku 2002[3] a v roce 2011 byl film vydán ve full HD na Blu-ray discích.[4]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Příběh začíná v blízkosti Petrohradu v Kateřinském paláci roku 1916 při oslavách výročí 300 let vlády rodu Romanovců. Zde malá Anastázie od své babičky Marie, která se chystá odjet do Paříže, dostane dárek – hrací skříňku s přívěskem s nápisem „Společně v Paříži“. Ples přeruší Rasputin, podvodník bažící po moci a čaroděj, kterého car Nikolaj vykáže. Za to Rasputin na rod Romanovců uvrhne kletbu – celá rodina má zemřít do čtrnácti dnů. V celé zemi se začalo šířit neštěstí, které propuklo v revoluci. Jedné noci při útoku na palác se podařilo utéct jen Anastázii a její babičce Marii za pomoci chlapce Dmitrije, který sloužil v paláci. Marie s Anastázií se chtějí zachránit odjezdem z Petrohradu. Na odjíždějící vlak se podaří nastoupit jen Marii, Anastázie upadne a ztratí paměť.

O deset let později odchází Áňa z venkovského sirotčince, aby začala pracovat v nedaleké rybárně. Podle nápisu na přívěsku, který je jedinou památkou na její minulost, a setkáním se psem, které považuje za příznivé znamení, se rozhodne vydat do Petrohradu a odtamtud do Paříže. K odcestování z Ruska ale nemá výjezdní povolení. Stará žena Áně poradí, aby našla Dmitrije, který jí pomůže. Dmitrij spolu s Vláďou, bývalým šlechticem carského dvora, se snaží najít vhodnou dívku, která by se podobala zmizelé velkokněžně Anastázii, aby tak získali odměnu 5 milionů rublů, které nabízí císařovna Marie za nalezení své vnučky. Všimnou si věrné podoby Áni a přesvědčují ji, že může být ztracenou velkokněžnou. Áňa jim nedůvěřuje; aby se dostala do Paříže, souhlasí, že se zkusí představit císařovně jako ztracená Anastázie. Podoby si také všimne netopýr Bartok, který slouží Rasputinovi. Ten za pomoci svých temných sil pronásleduje Anastázii na její cestě, aby ji zničil.

V průběhu cesty se Áňa dozví, že nejdřív musí přesvědčit Sofii, sestřenici císařovny, aby se dostala k Marii. Proto se začne učit podrobnosti o carské rodině a své minulosti. Dmitrij zjistí při návštěvě Sofie, že Áňa je skutečnou Anastázií, a chce ji představit císařovně v pařížské opeře po skončení ruského baletu. Císařovna Marie ale Dmitrije odmítne, protože o něm slyšela, že je podvodníkem, který pořádá konkurzy na falešnou velkokněžnu. Áňa slyší slova Marie přes nedovřené dveře a cítí se zrazená. Chtěla se dozvědět jen pravdu o své rodině a minulosti a ne podvádět. Dmitrij unese císařovnu Marii v jejím autě, aby zařídil její setkání s Anastázií. Při setkání císařovna nevěří, že se jedná o pravou Anastázii. Áňa si ale díky vůni oleje na ruce, který používá císařovna, vzpomene na jednu událost z dětství, a to císařovnu Marii přesvědčí.

Císařovna za nalezení vnučky nabídne Dmitrijovi slíbenou odměnu, ten ale odmítne, protože se zamiloval do Anastázie. Dmitrij se chystá odjet zpátky do Petrohradu. Na oslavě návratu ztracené vnučky Marie o tom řekne Anastázii. Anastázie, která Dmitrije také miluje, se má rozhodnout, zda zůstane se svou babičkou, nebo půjde s Dmitrijem. Najednou odběhne její pes Puňťa a Anastázie běží za ním, až se dostane na most Alexandra III. Tam na ni čeká Rasputin, který chce dokončit kletbu a utopit Anastázii v řece. Dmitrij se vrátil, aby Anastázii zachránil. V zápase s Rasputinem se Anastázie dostane k jeho relikviáři, kterému Rasputin zaprodal svůj život. Zničením relikviáře tak Anastázie zničí i Rasputina. Pak se Anastázie s Dmitrijem rozhodnou utéct, Anastázie zanechá dopis babičce Marii a Sofii, že se brzy vrátí. Příběh končí při plavbě lodí po řece, na které jsou spolu Anastázie a Dmitrij.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

České znění[editovat | editovat zdroj]

Hudba[editovat | editovat zdroj]

Skladatelem hudby je David Newman a Stephen Flaherty, autorem textů je Lynn Ahrens. Sountrack vyšel 28. října 1997 a obsahuje celkem 17 skladeb instrumentální hudby a písní. Získal čtyři nominace (Academy Award, USA, Annie Awards, Golden Globes, USA, Satellite Awards). Píseň At the Beginning zvítězila v ceně ASCAP Film and Television Music Awards. Soundtrack obsahuje celkem tři verze jedné z ústředních písní Journey to the Past – filmová verze, popová verze od zpěvačky Aaliyah a španělská verze od zpěvačky Thalía.[5]

Anastasia: Music from the Motion Picture
Pořadí NázevHudbaTextUmělec Délka
1. A Rumor in St. Petersburg  Stephen FlahertyLynn AhrensJonathan Dokuchitz, Kelsey Grammer 3:25
2. Journey to the Past  Stephen FlahertyLynn AhrensLiz Callaway 2:55
3. Once Upon a December  Stephen FlahertyLynn AhrensLiz Callaway 2:48
4. In the Dark of the Night  Stephen FlahertyLynn AhrensJim Cummings 3:21
5. Learn to Do It  Stephen FlahertyLynn AhrensJonathan Dokuchitz, Kelsey Grammer, Liz Callaway 2:36
6. Learn to Do It (Waltz Reprise)  Stephen FlahertyLynn AhrensKelsey Grammer 1:45
7. Paris Holds the Key (To Your Heart)  Stephen FlahertyLynn AhrensJonathan Dokuchitz, Bernadette Peters 3:02
8. At the Beginning  Stephen FlahertyLynn AhrensRichard Marx, Donna Lewis 3:40
9. Journey to the Past  Stephen FlahertyLynn AhrensAaliyah 4:04
10. Once Upon a December  Stephen FlahertyLynn AhrensDeana Carter 3:34
11. Prologue  Stephen Flaherty, David Newman   6:23
12. Speaking of Sophie  David Newman   2:36
13. The Nightmare  David Newman   3:05
14. Kidnap and Reunion  Lynn Ahrens, Stephen Flaherty, David Newman   4:29
15. Reminiscing with Grandma  David Newman   3:17
16. Finale  David Newman   2:59
17. Journey to the Past  Stephen FlahertyLynn AhrensThalía 3:07

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dostupné online. [cit. 2016-03-06]
  2. PAVLÍK, Peter. Anastázia je neprávom zabudnutý animovaný poklad, ktorý dokázal zabaviť aj rozplakať nejedného diváka. Filmkult [online]. 9. listopad 2018 [cit. 2019-08-22]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-08-22. (slovensky) 
  3. Anastázie (1997). Filmová databáze [online]. HyperMedia, a.s. [cit. 2019-08-22]. Dostupné online. 
  4. HROUZEK, Daniel Felix. Tuzemské Blu-ray filmy – 11. týden 2011. HDmag.cz [online]. 13. 3. 2011 [cit. 2019-08-22]. Dostupné online. 
  5. Anastasia / Anastázie - soundtrack. kfilmu.net [online]. [cit. 2019-08-22]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]