Trsnatcovité

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Anacampserotaceae)
Jak číst taxoboxTrsnatcovité
alternativní popis obrázku chybí
Trsnatec Anacampseros alsonii
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhvozdíkotvaré (Caryophyllales)
Čeleďtrsnatcovité (Anacampserotaceae)
Eggli & Nyffeler, 2010
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Trsnatcovité (Anacampserotaceae) je čeleď vyšších dvouděložných rostlin z řádu hvozdíkotvaré (Caryophyllales). Jsou to sukulentní byliny se střídavými dužnatými listy a pětičetnými květy. Plodem je tobolka. Čeleď zahrnuje 32 druhů ve 3 rodech a vyskytuje se roztroušeně na všech kontinentech s výjimkou Evropy. Některé druhy trsnatce jsou pěstovány ve sbírkách sukulentů.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Zástupci čeledi trsnatcovité jsou sukulentní vytrvalé byliny s tlustým stonkem nebo nevelké keře, někdy s dužnatou bazální hlízou nebo hlízovitým hlavním kořenem. Listy jsou střídavé, silně dužnaté, s okrouhlým průřezem nebo výjimečně ploché, lysé nebo chlupaté. Květy jsou drobné až středně velké, pravidelné, oboupohlavné, v chudých úžlabních nebo vrcholových květenstvích. Kalich je tvořen 2 dužnatými lístky, za plodu zasychajícími a vytrvalými. Korunních lístků je 5. Tyčinek je 5 až 25. Semeník je svrchní, srostlý ze 3 plodolistů. Plodem je lokulicidní tobolka s opadavou vnější vrstvou (exokarpem).[1]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Čeleď trsnatcovité zahrnuje 3 rody a 36 druhů.[2] Největší rod je trsnatec (Anacampseros, 34 druhů), zbylé dva rody jsou monotypické. Čeleď je zastoupena velmi roztroušeně téměř na všech kontinentech. Vyskytuje se v jižní Africe, v Arábii a přilehlé oblasti severovýchodní Afriky, ve střední a jižní Austrálii, na jihu Severní Ameriky a v Jižní Americe v Bolívii a Argentině.[3][1]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

V minulosti byly rody stávající čeledi Anacampserotaceae součástí čeledi šruchovité (Portulacaceae). S nástupem molekulárních metod se ukázalo, že čeleď šruchovité je v klasickém pojetí parafyletická a všechny rody s výjimkou rodu šrucha (Portulaca) byly rozřazeny do jiných čeledí.

Nejblíže příbuzné jsou podle kladogramů APG čeledi kaktusovité (Cactaceae) a šruchovité (Portulacaceae).[3]

Zástupci[editovat | editovat zdroj]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Různé druhy rodu trsnatec (Anacampseros) se pěstují ve specializovaných sbírkách sukulentů.

Přehled rodů[editovat | editovat zdroj]

Anacampseros (včetně Avonia), Grahamia, Talinopsis[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b NYFFELLER, R.; UGGLY, U. Taxon, vol. 59: Disintegrating Portulacaceae: A new familial classification of the suborder Portulacineae (Caryophyllales) based on molecular and morphological data. [s.l.]: International Association for Plant Taxonomy, 2010. (anglicky) 
  2. a b HERNÁNDEZ-LEDESMA, Patricia et al. A taxonomic backbone for the global synthesis of species diversity in the angiosperm order Caryophyllales. Willdenowia. 2015, čís. 45. 
  3. a b STEVENS, P.F. Angiosperm Phylogeny Website [online]. Missouri Botanical Garden: Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]