Ammónios Sakkás

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Ammonios Sakkas)
Ammónios Sakkás
Narození175
Alexandrie
Úmrtí3. století
Alexandrie
Povolánífilozof
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Ammónios Sakkás z Alexandrie (také Ammonius, asi 175242) byl řecký filosof, učitel Plótinův, který bývá považován za zakladatele novoplatónismu. Z jeho přízviska Sakkas (tj. „nosič pytlů“) se někteří domnívali, že se zpočátku se živil nádeničinou, později si otevřel školu filosofie v Alexandrii. Sakkas však mohlo být i označení pytloviny, do níž se filosofové oblékali. Ani o jeho učení však v podstatě není nic přesnějšího známo, snad proto se ho dovolávají i různé okultní směry, například teosofie.

O životě Ammónia Sakky mnoho nevíme a údaje o něm se značně rozcházejí. Dochované zmínky patrně pocházejí ze zlomku polemického spisu proti křesťanství Plótinova žáka Porfyria, jak jej cituje Eusebios z Kaisareie a Jeroným. Eusebios[1] uvádí dvě protichůdné zprávy: podle jedné byl Ammonios vychován křesťansky, když se však seznámil s filosofií, přešel k tradičnímu pohanskému náboženství a snažil se překlenout spor mezi Platónem a Aristotelem. Nic nenapsal, pouze učil a své názory dokonce tajil jako Pythagorejci. Podle druhé zůstal křesťanem a napsal dva spisy, totiž Harmonii Mojžíše s Ježíšem a Harmonii čtyř evangelií.

Někteří moderní badatelé se proto domnívají, že ve skutečnosti jde o dvě různé osoby:

  1. o eklektického filosofa Ammonia Sakkase, učitele Plótínova v letech 231241 v Alexandrii, možná i učitele Órigenova a Longinova
  2. a o křesťanského autora Ammonia z Alexandrie, který napsal knihy o Bibli a křesťanství.

Zatímco Plótinos se ke svému učiteli zřejmě výslovně hlásil, Órigenés, který se zde zmiňuje, možná nebyl totožný se slavným křesťanským teologem téhož jména.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Ammonius Saccas na anglické Wikipedii a Ammonios Sakkas na německé Wikipedii.

  1. Církevní dějiny, IV. 19.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]