Amennachtovo naučení

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Amennachtovo naučení je staroegyptské literární díložánru Knih moudrých rad do života. Jeho autorem je písař Amennacht, který jej napsal pro svého žáka Harmina. Doba vzniku textu je nejistá – vznikl buď v době 18. dynastie nebo až za vlády 20. dynastie.[1] Český egyptolog Zbyněk Žába se domníval, že pochází přibližně ze stejné doby jako Aniho naučení.[2] Hellmut Brunner poukazuje na to, že nebyly nalezeny rozsáhlejší varianty textu, z čehož usuzuje, že naučení nebylo tradováno dlouho, a proto spíše vzniklo za Ramessovců.[3] Badatelé, kteří pokládají za správnější pozdější datování, někdy připouštějí, že jeho autor by mohl být totožný s královským písařem AmennachtemDér el-Medíny známým i z jiných pramenů. Ten zastával svůj úřad od 16. roku vlády Ramesse III. do 4. roku vlády Ramesse IV. a jsou připisována i jiná literární díla.[1][3]

Z textu naučení se do současné doby dochoval jen jeho začátek, a to na celkem osmi ostrakách z ramessovské doby.[1]

Obsah[editovat | editovat zdroj]

Text začíná uvedením jména a titulu autora a jména jeho žáka, jemuž je naučení určeno. Amennacht žáka upozorňuje, že slova naučení, pokud si je osvojí, způsobí, že bude „sám schopen rozlišit dobro a zlo“ (řádek 6). Je proto třeba, aby si nejdříve vše pečlivě vyslechl a své námitky nechal na později (řádek 20–23) – podobně jako v Aniho naučení tedy pravděpodobně po Amennachtových výrocích v naučení následovala diskuse se žákem, která se ovšem nezachovala.

Harmin si má osvojit schopnost dobře mluvit a užívat řeč, ale současně být střídmý v mluvení samotném. Má být trpělivý a učinit „své srdce pevnou hrází, o níž se budou tříštit vlny“. Harminovým cílem má být stát se písařem, k čemuž vede jediná cesta: pilně se vzdělávat v domě života (řádek 24–25). Pokud tak učiní, obsáhne všechno vědění (řádek 26).

Ukázka textu (řádek 9–14):[1]

Je velice prospěšné být považován za muže,
jenž je schopen splnit jakýkoli (důležitý) úkol.
Kéž se tvé srdce stane pevnou hrází,
o níž se budou tříštit vlny záplavy!
Osvoj si moji řeč ve všech jejích podobách
a nezdráhej se ji chránit.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d VACHALA, Břetislav. Moudrost starého Egypta. Praha: Knižní podnikatelský klub, 1992. 175 s. ISBN 80-85267-28-4. S. 145. 
  2. ŽÁBA, Zdeněk. Tesáno do kamene, psáno na papyrus. Praha: Svoboda, 1968. 198 s. S. 53. 
  3. a b BRUNNER, Hellmut. Moudré knihy starých Egypťanů : naučení o životě. Překlad Rudolf Řežábek. Liberec: Dialog, 2007. 344 s. ISBN 978-80-86761-77-0. S. 182n. 

České editace textu[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]