Amaury II. z Lusignanu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Amaury II. z Lusignanu
král kyperský a jeruzalémský
Portrét
Narození1145?
Poitou
Úmrtí1. dubna 1205
Akko
Pohřbenkatedrála v Nikósii
ManželkyEschiva z Ibelinu
Isabela Jeruzalémská
PotomciBurgogna z Lusignanu
Vít
Jan
Heloisa
Hugo I. Kyperský
Sibyla z Lusignanu
Melisenda z Lusignanu
Amaury
DynastieLusignanové
OtecHugo VIII. z Lusignanu
MatkaBurgogna z Rançonu
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Almerich II. z Lusignanu (francouzsky Amaury II de Lusignan, 1145?1. dubna 1205) byl v letech 11941205 králem Kypru a od roku 1197 také králem Jeruzaléma. Jeho mladší bratr byl jeruzalémský král Guy z Lusignanu.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Rod Lusignanů se účastnil mnoha křížových výprav. Guy a Amaury byli syny Huga VIII. z Lusignanu, který se účastnil tažení do Svaté země v roce 1160. Poté, co byli bratři za vraždu Patrika ze Salisbury z rodného panství v Poitou vyhnáni akvitánským vévodou Richardem Lví srdce, tak Amaury v roce 1174 odjel do Palestiny a Guy se tam vydal o něco později. Amaury se v Jeruzalémě oženil s Eschivou, dcerou Balduina z Ibelinu a vstoupil do služeb Anežky z Courtenay, matky pozdějšího jeruzalémského krále Balduina IV. a jejího manžela, Reginalda ze Sidonu. Kronikář Ernoul, který straní Ibelinům tvrdí, že Amaury byl Anežčiným milencem, ale je pravděpodobnější, že Anežka a Balduin IV. se ho pokoušeli oddělit od vlivu rodiny jeho manželky. V roce 1179 byl jmenován jeruzalémským komisařem a o rok později se jeho bratr Guy oženil s ovdovělou jeruzalémskou princeznou Sibylou a začal uplatňovat své nároky na trůn.

Po katastrofální bitvě u Hattínu byl Amaury z Lusignanu spolu se svým bratrem a dalšími předními vůdci království zajat sultánem Saladinem. Po bratrově smrti v roce 1194 se Amaury po něm stal králem v novém křižáckém státě Kyperské království a po něm nastoupil na kyperský trůn jeho syn z prvního manželství s Eschivou z Ibelinu Hugo. Když v roce 1197 Eschiva zemřela, tak se Amaury oženil s jeruzalémskou královnou, vdovou po zavražděném Konrádovi z Montferratu Isabelou, čímž se v roce 1198 stal jeruzalémským králem.

V roce 1198 byl schopen vyjednat s muslimy pětileté příměří, kvůli zápasu mezi Saladinovými bratry a jeho syny o nástupnictví. Mír byl nakonec porušen útočnými nájezdy na obou stranách, ale už v roce 1204 byl sjednán znovu, tentokrát na šest let.

Amaury zemřel v roce 1205 na úplavici, hned po svém stejnojmenném synovi. Kyperským králem se tedy stal Amauryho syn Hugo, zatímco Jeruzalémské království získala Marie, dcera Isabely a jejího prvního manžela Konráda.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Amalric II of Jerusalem na anglické Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • This article incorporates text from the Encyclopædia Britannica Eleventh Edition, a publication now in the public domain.
  • René Grousset, L'Empire du Levant : Histoire de la Question d'Orient, 1949
  • RUNCIMAN, Steven. A history of the crusades. Vol. 2, The Kingdom of Jerusalem and the Frankish East : 1100-1187. London: Penguin Books, 1990. 536 s. ISBN 0-14-013704-1. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Předchůdce:
Guy z Lusignanu
Znak z doby nástupu Král Kypru
Almerich I.
11941205
Znak z doby konce vlády Nástupce:
Hugo I.
Předchůdce:
Jindřich II. ze Champagne (titulární s Isabelou I.)
Znak z doby nástupu král Jeruzaléma
Almerich II. (titulární s Isabelou I.)
11971205
Znak z doby konce vlády Nástupce:
Marie z Montferratu