Amandava

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxAmandava
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádpěvci (Passeriformes)
Čeleďastrildovití (Estrildidae)
RodAmandava
Blyth, 1836
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Amandava je málopočetný rod astrildovitých ptáků. Jméno Amandava vzniklo díky městu Ahmedabad v Indii, odkud byli dříve tito ptáci exportováni do obchodů ze zvířaty a odkud byl poslán první popsaný jedinec. Právě na území Indie a přiléhajících státech se ptáci z tohoto rodu vyskytují. Jen zlatoprsku bychom našli hlavně v Africe. Splést si tyto tři druhy je téměř nemožné, každý má své specifické znaky, především co se týče vzhledu.

Druhy[editovat | editovat zdroj]

  • Tygříček tečkovaný (Amandava amandava)
    • Tygříček tečkovaný je středně velký zpěvný pták z čeledi astrildovitých, z rodu Amandava. Vyskytuje se na otevřených plochách, jako jsou pole či louky tropické Asie, současně je to i oblíbený okrasný pták, který bývá chován i v Česku. Atraktivní jsou především samci se svým pestrým zbarvením. Z rodu Amandava se jedná o nejznámější a nejrozšířenější druh. Má tři poddruhy a dle IUCN se jedná o málo dotčený druh.
  • Tygříček olivový (Amandava formosa)
    • Tygříček olivový je z rodu Amandava tím nejméně rozšířeným i početným druhem, čemuž odpovídá i to, že dle IUCN se jedná o druh zranitelný. Za jejich nízkou populaci může především obchod s exotickým a okrasným ptactvem. Mají zelené a žluté peří na těle, zářivě červený zobák a čeré pruhy na bocích. Jedná se o endemického obyvatele indického subkontinentu.
  • Zlatoprska malá (Amandava subflava)
    • Zlatoprska malá je, se svými 9 cm na délku, nejmenší druh z tohoto rodu. Jedinečný je i tím, že se vyskytuje hlavně v Africe a to na jih od Sahary. Jak již jde poznat podle jména, skutečně má zlatavou náprsenku a dolní partie. Má červený zobák i nadočnice. Zbytek těla bývá světle šedý. Dle IUCN se jedná o málo dotčený druh, jeho populace je stálá a příliš neklesá.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]