Amanda Eliaschová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Amanda Eliasch)
Amanda Eliasch
Narození13. května 1960 (63 let)
Bejrút
Alma materAcademy of Live and Recorded Arts
Povolánífotografka, spisovatelka, společenská celebrita a filmová režisérka
ChoťJohan Eliasch
RodičeAnthony Cave Brown
PříbuzníSidney Gilliat (dědeček)
Webamandaeliasch.net
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Amanda Eliaschová spolupracovala s Rushkou Bergmanovou, autor fotografie:Duttyrock

Amanda J. Eliaschová (nepřechýleně Amanda J. Eliasch, * 13. května 1960 Bejrút, Libanon) je básnířka, módní redaktorka časopisu Genlux Magazine v Los Angeles a zároveň fotografka a dopisovatelka britského magazínu The Collective Review. Je autorkou knihy poezie nazvané Cloak and Dagger Butterfly[zdroj?].[1]

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Její otec byl novinář, spisovatel a zahraniční dopisovatel pro Daily Mail v Bejrútu, Anthony Cave Brown. Dětství strávila ve Wiltshire Downs se svou matkou, operní zpěvačkou a učitelkou. Je vnučkou Sidneyho Gilliata, filmového režiséra, scenáristy a producenta filmů.

Vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Studovala na Royal Academy of Dramatic Art a Academy of Live and Recorded Arts a pak absolvovala studium černobílé fotografie na The Black and White Photography school. Poté zahájila svou fotografickou kariéru. Byla studentkou u Moskevského uměleckého divadla.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Amanda spolupracovala s Rushkou Bergmanovou v redakci L'uomo Vogue a fotografovala portréty lidí jako byli například Ang Lee. Amanda se podílela na práci pro několik charitativních organizací, např. British Film Institute nebo London Symphony Orchestra, a pomáhala školním dětem postiženým tsunami v Phuketu.

Knihy[editovat | editovat zdroj]

  • 2011. Sins of a butterfly – druhá kniha poezie
  • V roce 2009 vydala knihu vlastní poezie Cloak And Dagger Butterfly s fotografiemi o dvou souběžných milostných příbězích.[2]

Pro Italian Vogue fotografovala 46 umělců v jejich vlastních studiích, např.: Tracey Eminovou, Garyho Humea, Gavina Turka, Fionu Raeovou, Sam Taylor-Woodovou, Juliana Opieho, Martina Maloneyho, Tima Noblea a Sue Websterovou, Michaela Craiga Martina, Chantal Joffeovou, Marca Quinna, Anishe Kapoora, Rachael Whitereadovou, Jenny Savilleovou, Gilberta a George a nominanta roku 2003 na Turner Prize Graysona Perryho.[3][4]

Vystavovala v některých londýnských galeriích: The Black and White Gallery, The Cork Street Gallery a Proud Galleries.[5]

The Evening Standard o jejích snímcích napsal, že Její nádherné, sexy fotografie vyzařují kouzlem půvabu a entuziasmu... Její rukopis se odráží ve stylově jistých obrázcích modelů aktů..., které byly ovlivněny dílem Boba Clarka Carlose.

Michel Comte pochválil její fotografické práce, a přirovnal ji k Manu Rayovi a Meret Oppenheimové. Charles Saatchi ji prohlásil za "nového Cartier-Bressona".

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Amanda Eliasch na anglické Wikipedii.

  1. KAY, Richard. independent.co.uk - Secret split of Gordon's new friend. Daily Mail. London: September 11, 2007. Dostupné online [cit. September 11, 2007]. (anglicky) 
  2. entertainment.msn.com - "Cloak & Dagger Butterfly" By Amanda Eliasch Launch Party [online]. [cit. 2009-09-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-03-05. (anglicky) 
  3. British artists at work on Amanda's website [online]. [cit. 2007-10-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-11-24. (anglicky) 
  4. Archivovaná kopie. www.amandaeliasch.com [online]. [cit. 2011-11-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-11-24. 
  5. Interview with Amanda Eliasch [online]. [cit. 2009-01-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-04. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]