Amalfi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Amalfi
Amalfi – znak
znak
Amalfi – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška6 m n. m.
Časové pásmoSEČ, v létě SELČ
StátItálieItálie Itálie
RegionKampánie
ProvincieSalerno
Amalfi
Amalfi
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha6,11 km²
Počet obyvatel5 353 (2009)
Hustota zalidnění880 obyv./km²
Správa
StarostaAlfonso Del Pizzo (Lista civica Amalfi da Vivere)
Oficiální webwww.comune.amalfi.sa.it
Telefonní předvolba089
PSČ84011
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Amalfi je přímořské městečko jihoitalského regionu Kampánie v provincii Salerno se zajímavou historií námořního státu; Republika Amalfi byla významnou námořní mocností vrcholného středověku.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Pohádkové městečko má půvabnou promenádu Lungomare dei Cavalieri, přístav i malou pláž. Na náměstí Piazza Duomo se nachází Fontana del Popolo ze 16. století. K Dómu sv. Ondřeje (San Andrea, 9. století) vede monumentální schodiště. Stavba má bohatě zdobený portál, bronzová vrata odlitá v Konstantinopoli (1066) a zvonici v maurském slohu s barevnou stříškou. Barokní interiér krášlí mozaiky, mramorové skulptury, plátna a dvě kazatelny. V kryptě jsou uloženy kosti sv. Ondřeje.

Atrium katedrály je spojeno s rajským dvorem (Chiostro del Paradiso) kláštera, který krášlí křížené arkády a bohatá ornamentální výzdoba. Ve spleti uliček zaujme krytá Via dei Mercanti, ve středověku plná krámů. V malém muzeu je uložena Tabula Amalfitane (14. století), dosvědčující výsadní postavení námořní republiky Amalfi. Z nejvyšších malebných zákoutí se nabízejí nezapomenutelné výhledy. Jako ztělesnění přírodních krás byl pás pobřeží u Amalfi v roce 1997 zařazen do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Na počátku 9. století se oblast oddělila jako vévodství od Beneventa, od roku 839 zde vznikla námořní republika Amalfi, která později sváděla těžké boje se Saracény. Roku 1073 byla oblast dobyta Normany, o 60 let později poničena Pisany a připojena k Sicilskému království.[2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. JANULA, Jan. Amalfi: Nádherné italské město uprostřed stejnojmenného pobřeží. Novinky.cz [online]. Borgis, 2017-08-07. Dostupné online. 
  2. AUTORSKÝ KOLEKTIV. Itálie. Praha: Olympia, 1990. ISBN 80-7033-101-1. Kapitola Amalfi, s. 34. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]