AltaVista

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Altavista)
AltaVista
Logo
Logo
Základní údaje
Datum založení1995
Datum zániku8. července 2013
ZakladateléPaul Flaherty, Louis Monier, Michael Burrows
SídloPalo Alto, Kalifornie, Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Adresa sídlaPalo Alto, Spojené státy americké
Klíčoví lidéPaul Flaherty, Louis Monier, Michael Burrows, Jeffrey Black
Charakteristika firmy
Oblast činnostiIT
ProduktyInternetový vyhledávač
Mateřská společnostOverture Services, Yahoo!
Identifikátory
Oficiální webAltaVista.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

AltaVista (španělsky Vysoká vyhlídka) byl internetový vyhledávač, který vznikl 15. prosince 1995. Původní (dnes nefunkční) stránky na adrese (http://altavista.digital.com)[1] měly ukázat vysoký potenciál serverů mateřské hardwarové společnosti Digital Equipment Corporation.

Tento nástroj byl vytvořen Louisem Monierem a Mikem Burrowsem (v současné době pracující pro Google) a malého týmu vědců ve výzkumných laboratořích firmy Digital Equipment Corporation v Palo Altu v Kalifornii. Původní nápad vzešel z myšlenek Paula Flahertyho (zemřel 16. května 2006 ve 42 letech). Říkal, že Alpha servery by byly perfektní k vytvoření vyhledávacího nástroje podobného Yahoo!.

Již při spuštění obsahoval vyhledávač oproti ostatním vyhledávačům dvě novinky. Používal rychlé vícevláknové samostatné vyhledávání stránek, které mohlo pokrýt spousty webových stránek, což nebylo v tu dobu běžné. Druhá novinka bylo výkonné vyhledávací prostředí, běžící na moderním hardwaru se spousty gigabyty pamětí. Toto udělalo z AltaVisty první vyhledávač schopný vyhledávat tzv. fulltextově široké spektrum WWW.

Další firemní produkt, který prorazil do světa byl první webový překladač Babel Fish, který překládal slova, fráze a dokonce i celé webové stránky. Stránky byl schopen překládat z a do angličtiny, španělštiny, francouzštiny, němčiny, nizozemštiny, portugalštiny, italštiny a ruštiny. Babelfish stále patří mezi oblíbené a často používané webové překladače a to hlavně proto, že je zdarma.

V roce 1996 se AltaVista stala exklusivním poskytovatelem výsledků hledání pro Yahoo!. V roce 1998, firma Digital byla prodána firmě Compaq a v roce 1999 Compaq spustil AltaVistu jako webový portál. V červnu stejného roku Compaq zaplatil 3,3 milionu za doménové jméno altavista.com, ale na trhu už ztrácel, zvláště kvůli vyhledávači Google. Později se společnost odpojila od Compaq a osamostatnila.

V únoru 2003 koupila Altavistu firma Overture Services, Inc.. Ta pokus o webový portál zrušila a opět umístila nově přepracovaný jednoduchý vyhledávač. V květnu 2004 převzala Overture firma Yahoo!. Krátce po převzetí začala AltaVista používat vyhledávací databáze vyhledávače firmy Yahoo!.

AltaVista byla také jedna ze společností, která slibovala doživotní e-mailovou schránku zdarma, jen s podmínkou zaplacení jednoho vstupního poplatku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]