Alliance royale

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Alliance Royale)
Alliance royale
Datum založení25. ledna 2001
PředsedaPierre Bernard
ZakladatelYves-Marie Adeline
Sídlo17 rue des Acacias 75017, Champs-Élysées, Paříž
IdeologieRoajalismus
Reakcionářství
Euroskepticismus
Politická pozicepravice[1]krajní pravice[1]
Mezinárodní org.Mezinárodní monarchistická liga
Barvymodrá
Oficiální webhttp://www.allianceroyale.fr
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Královská aliance, francouzsky Alliance Royale je malá monarchistická politická strana ve Francii, založená v roce 2001. Jejím cílem je obnova konstituční monarchie ve Francii. Ve svém logu používá tři zlaté lilie na modrém poli, které byly ve znaku a vlajce předrevolučního Francouzského království.

Toto uskupení si stanovilo cíl veřejnou debatu o výhodách monarchie, což v současnosti ve Francii nepatří mezi široce diskutovaná témata. Ačkoli je předseda považován za blízkého legitimistům, strana chce zachovat jednotu a ve sporu o nárok na francouzský trůn mezi Bourbony a Orleánskou dynastií, jež trvá více než 120 let, se nepřiklání se v otázce ani na jednu stranu.

Mezi jejich motta patří: «Každý vám slibuje světlo měsíce, vy požadujte Slunce».

Předsedou je Yves-Marie Adeline, narozený roku 1960. Tato monarchistická strana se zúčastnila nedávných voleb, včetně prezidentských v roce 2007. Ve svém politickém programu, jsou např.: prvky korporativismu a paternalismu, reforma státního zřízení v monarchistickém duchu, politika založená na rodině, národnost daná pouze naturalizací, zrušení potratů, svobodnou volbu vzdělání, euroskepticismus a podpora a zvýšení výkonu francouzské ekonomiky. Jako důvody pro monarchii uvádí například podporu francouzské kulturní identity v rámci Evropy a potřebu hlavy státu, která stojí nad partikulárními stranickými zájmy a představuje státní kontinuitu nezávislou na momentální politické situaci.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Laurent de Boissieu. Alliance Royale (AR) [online]. 10 January 2016. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]