Alice Springs

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o městě v Austrálii. O zpěvačce pojednává článek Alice Springs (zpěvačka).
Alice Springs
Alice Springs
Panorama
Panorama
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška576 m n. m.
StátAustrálieAustrálie Austrálie
TeritoriumSeverní teritorium
Alice Springs
Alice Springs
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha149 km²
Počet obyvatel27 481 (2008)
Hustota zalidnění184,4 obyv./km²
Správa
StarostaDamien Ryan
Vznik1872
Oficiální webwww.alicesprings.nt.gov.au
PSČ0870–0872
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alice Springs je město ležící v australském Severním teritoriu v Macdonnellově pohoří. Je obklopeno pouští nacházející se téměř uprostřed kontinentu. Bylo založeno jako stanice pro pozemní telegrafní linku v 70. letech 19. století. V letech 19271931 bylo hlavním městem Střední Austrálie.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Příslušníci místního domorodého kmene Arrente osídlili oblast v okolí města Alice Springs již před 50 000 lety a toto místo nazývali Mparntwe. Za počátek samotného města lze považovat založení telegrafní stanice Stuart pojmenovaná po výzkumníkovi, jehož výprava tudy prošla jako první bělošská expedice v roce 1861Stuartovi. Stanice zde byla zřízena proto, že tehdejší technika vyžadovala, aby byla telegrafní zpráva vždy po úseku určité délky znova přeposlána. Telegrafní linka byla dokončena roku 1872.

Město samotné pak vzniklo po objevu zlata asi 10 km na jih od stanice Stuart. Ve 30. letech 20. století bylo přejmenováno na Alice Springs. Důvodem, proč se v názvu města objevuje slovo Springs – Prameny, je to, že tůně vody v korytě většinou vyschlé řeky Todd byly prvními osadníky dlouho považované za prameny.

Panorama města
Panorama města

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Kromě leteckých linek spojuje město se světem Stuartova dálnice, která vede z jihu z Adelaide na sever do Darwinu. Nedávno byla dokončena transkontinentální železnice, která vede po stejné trase. Mnoho let však končila právě v Alice Springs. Tato železnice se nazývá Ghan, a to podle zkomoleniny, kterou byly nazývány karavany velbloudů, které dříve zajišťovaly spojení s Adelaide (Ghan – Afghan cameleers). Velká část těchto dromedárů byla po dokončení telegrafní linky pro nadbytečnost prostě vypuštěna do divočiny, kde zdomácněli a dodnes se tu hojně vyskytují – Austrálie se tím dokonce stala jedinou lokalitou, kde se tento druh velblouda vyskytuje volně.

Podnebí[editovat | editovat zdroj]

V Alice Springs je klima horké a suché – kontinentální. V létě teploty přes den vystupují běžně přes +40 °C, kdežto v zimních nocích klesají k 5 °C. Občas se po ránu vyskytuje též jinovatka. Srážky jsou minimální, roční průměr činí 279 mm. Někdy však dochází k extrémům, kdy např. v roce 2001 napršelo 741 mm. Deště obvykle přicházejí ve formě prudkých bouřek.

Obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

Obyvatelstvo Alice Springs sestává ze směsice potomků evropských a asijských přistěhovalců a původních obyvatel – Austrálců.

Kriminalita[editovat | editovat zdroj]

Kriminalita je ve městě značným problémem. Příčinou jsou Austrálci, kteří žijí v osadách nedaleko města a ve městě. Austrálci jsou většinou nezaměstnaní, častá je závislost na alkoholu a čichání benzínu. Městská rada dokonce nucena najmout si soukromou bezpečnostní službu a místní obchody jsou nuceny vynakládat značné prostředky na bezpečnostní opatření jako kamerové systémy, ploty a ostnaté dráty.[1]

Turistika[editovat | editovat zdroj]

Většina turistů přijíždí do Alice Springs kvůli návštěvě nedalekého Uluru. Mnozí však podnikají dobrodružné cesty do okolní divočiny. Ve městě byla zřízena též botanická zahrada, kde je k vidění místní flóra.

Památky[editovat | editovat zdroj]

  • památník ANZAC z roku 1934 stojí na pahorku Anzac Hill
  • muzeum zkamenělin (Museum of Central Australia)
  • muzeum věnované památce Johna Flynna zakladatele Královské lékařské služby v Adelaide House první nemocnici v Alice Springs

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SCHLIEBS, Mark. Besieged Alice Springs businesses resort to razor wire. The Australian. 2011-02-21. Dostupné online [cit. 2014-01-20]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]