Alice (hudební skupina)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Alice (skupina))
Alice
Základní informace
PůvodPlzeň ČeskoČesko Česko
Žánryrock
Aktivní roky19901997, příležitostně i později
VydavateléGang records, Popron music
Webhttp://www.ialice.cz/
Dřívější členové
Dan Bárta
Jiří Mikeš Milý
Zdeny Podskalský
Martin Střeska
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alice byla plzeňská rocková hudební skupina, kterou v roce 1990 založil bubeník Jiří Mikeš Milý, jenž do skupiny pozval zpěváka Dana Bártu, se kterým už předtím hrál v několika plzeňských bigbeatových kapelách.[1] Po necelém roku existence skupina vyjela spolu se skupinou Lucie na koncertní turné In the Sky. Jejich debutové CD Yeah! (1992) produkoval David Koller. O dva roky později vyšla druhá deska Ústa hromů a v roce 1995 poslední album Alice. Videoklip k písni „Slepej, mladej, mrtvej“ dokonce odvysílala americká MTV.

Po roce 1997 koncertovala Alice už jen sporadicky. Nové skladby už nevznikaly. Dan Bárta měl své vlastní projekty a Jiří Mikeš Malý založil novou kapelu Palice. V roce 2002 vyrazila Alice na festival do USA. Do léta 2004 pokračovala ve svých občasných koncertech a po Trutnovském festivalu koncertování Alice s Danem Bártou definitivně končí.

Na konci roku 2005 se role leadera ujal Radek Hrbáček. Kytaristu Lumíra Václavíka vystřídal Tonda Mareček a k base, místo Zdenyho Podskalského, nastoupil Ivan Habernal (z jazzové skupiny Jazz Mistake). V roce 2006 objela Alice pár letních festivalů a turné po Česku v rámci série koncertů pro vysokoškolské studenty Gaudeamus Igitur. Na jaře 2007 opustil Alici jeden z původních členů, kytarista Martin Střeska. Místo něj přišel taktéž člen „staré“ Alice – Lumír Václavík. Na podzim 2007 se skupina rozhodla v nové sestavě dál nepokračovat.[2]

Příležitostně Alice vystupuje v původní sestavě, např.v roce 2024 objíždí v původní sestavě spoustu festivalů.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KORÁL, Petr. Hudební mazanost Dana Bárty [online]. Muzikus.cz, 2008-05-25 [cit. 2018-04-27]. Dostupné online. 
  2. Oficiální web skupiny Alice. www.ialice.cz [online]. [cit. 2009-08-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-02-25.