Alfred Schirokauer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alfred Schirokauer
Narození13. července 1880
Vratislav
Úmrtí27. října 1934 (ve věku 54 let)
Vídeň
Povolánífilmový režisér, scenárista a spisovatel
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

JUDr. Alfred Schirokauer (* 13. června 1880 ve Wrocławi27. října 1934 ve Vídni [1]) byl německý právník, spisovatel, scenárista a filmový režisér, který zejména ve 20. letech 20. století proslul především jako autor mnoha historických románů a biografií, řada z nich byla posléze i zfilmována. Mezi jeho nejznámější díla vydaná v češtině patří historický román Hříšná Messalina, který pojednává o římské císařovně Messalině, manželce římského císaře Claudia.

Své vzdělání zahájil v Anglii, pak se vrátil do Německa, kde v Hamburku složil maturitu, poté úspěšně vystudoval práva. Po dokončení požadované právní praxe pracoval nejprve po sedm let jako právník. Během této doby začal literárně tvořit, svůj první román vydal v roce 1904. Mezi jeho životopisná díla patří práce o Ferdinandu Lassallovi, Lordu Byronovi, Napoleonovi či Lucretii Borgii. Od roku 1912 působil i jako filmový scenárista, později i jako filmový režisér, kdy několikrát také spolupracoval s Reinholdem Schünzelem.

Vzhledem k svému židovskému původu byl nucen opustit nacistické Německo a emigrovat nejprve do Nizozemska, později do Rakouska, kde v roce 1934 ve Vídni zemřel.

Díla vydaná v češtině[editovat | editovat zdroj]

  • asi 1910 Hříšná Messalina nebo jen Messalina

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

(česky)

(anglicky)

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Sterbedatum und -ort laut Kay Weniger: Das große Personenlexikon des Films und alte-krimis.de. IMDb und filmportal.de. nennen dagegen als Geburtsort Cottbus sowie als Todestag den 24. Mai 1954 und als Sterbeort Baltimore. Dabei handelt es sich offenbar um eine Verwechslung mit den Daten des Schriftstellers Arno Schirokauer.