Alfred Moisiu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alfred Moisiu
Prezident Albánie
Ve funkci:
24. července 2002 – 24. července 2007
PředchůdceRedžep Meidani
NástupceBamir Topi
Ministr obrany Albánie
Ve funkci:
18. prosince 1991 – 13. dubna 1992
PředchůdceNdriçim Karakaçi
Stranická příslušnost
ČlenstvíDemokratická strana Albánie

Narození1. prosince 1929 (94 let)
Skadar
Alma materLeningrad Military Engineering School
Profesepolitik a voják
NáboženstvíAlbánská pravoslavná církev
Oceněnímedaile 60 let vítězství ve Velké vlastenecké válce
velkokříž Řádu za zásluhy Polské republiky
PodpisAlfred Moisiu, podpis
CommonsAlfred Moisiu
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alfred Mosiu (* 1. prosince 1929 ve Skadaru) byl prezident Albánie od 24. července 2002 do 24. července 2007. Za svůj život získal několik medailí, například Skanderbegův řád II. stupně a III. stupně a Řád rudé hvězdy.

Život[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval v Sovětském svazu; roku 1948 ukončil studium na škole vojenského inženýrství v Petrohradu (tehdy Leningradu). Do roku 1958 pracoval též ještě v SSSR jako učitel, poté se vrátil zpět do Albánie.

Tam pak pracoval na Ministerstvu obrany, později se stal předsedou úřadu, jež dohlížel na výstavbu opevnění v Albánii (v této době vznikly statisíce malých betonových bunkrů po celé zemi pro případ invaze jak ze západu, tak i z východu). V 80. letech se stal Moisiu ministrem obrany, a sám hlavním architektem při budování nových opevnění. Aktivní vojenskou službu Moisiu ukončil jako generál.

Do veřejného života se navrátil v revolučním prosinci 1991, v přechodné vládě do roku 1992 vedl opět resort obrany. Poté pomáhal s transformací albánských ozbrojených sil a jejich přípravou na vstup země do NATO. Roku 1994 založil Albánské severoatlantické sdružení, jehož byl zvolen nakonec prezidentem. O rok později podepsal smlouvu s NATO známou jako Partnerství pro mír, jež je považována za předstupeň vstupu země do této organizace.

Se svou prací však musel skončit v roce 1997, když se k moci dostala socialistická strana. V této době tak organizoval několik celoalbánských konferencí, které se zabývaly otázkou bezpečnosti a obrany Jihovýchodní Evropy, též se diskutovalo o držení zbraní jednotlivými Albánci.

Roku 2002 byl na nátlak mezinárodního společenství zvolen Salim Berishou a Fatem Nanem jako kompromisní kandidát na prezidentský úřad. Nahradil v úřadu Redžepa Meidaniho, jemuž právě končil mandát. Na tuto shodu bylo poukazováno albánskými médii jako na velkou událost; Moisiu zastává od doby svého zvolení relativně neutrální, avšak prozápadní, politický postoj.

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Postanowienie Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 14 listopada 2006 r. o nadaniu orderu. prawo.sejm.gov.pl [online]. [cit. 2019-06-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-05-28. 
  2. Lietuvos Respublikos Prezidentė. grybauskaite1.lrp.lt [online]. [cit. 2019-06-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-08-08. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]