Alexandra Kimová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alexandra Kimová
Narození22. února 1885
Ussurijsk
Úmrtí16. září 1918 (ve věku 33 let)
Chabarovsk
Příčina úmrtístřelná rána
Povolánírevolucionářka
Politické stranyRuská sociálně demokratická dělnická strana (od 1916)
Korean Socialist Party
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alexandra Petrovna Kimová (rusky Александра Петровна Ким, korejsky 김애림; 22. února 1885, Silenikovo16. září 1918, Chabarovsk) byla korejská revolucionářka. V roce 1916 se spojila s bolševiky, a je proto považovaná za první korejskou komunistku.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Alexandra Kimová se narodila v Sinelnikovu, v korejské vesnici na Sibiři, kde byl silný korejský nacionalismus. V roce 1869 přišel její otec Kim Du Suh do Ruska. Pracoval jako překladatel. Později odešel do Mandžuska, bojovat proti japonským vojskům.

V roce 1895 k němu Alexandra přijela do Číny. Brzy poté však Kim Du Suh zemřel. Alexandra byla adoptována Pjotrem Stankevičem, ruským přítelem jejího otce. Navštěvovala dívčí školu ve Vladivostoku. Po jejím absolvování začala pracovat jako učitelka na národní škole. Brzy si vzala Stankevičova syna.

Politický aktivismus[editovat | editovat zdroj]

V té době začala Kimová docházet na politická setkání korejských emigrantů. V té době se rozvedla a přesunula se na Ural, kde začala šířit politický aktivismus. V roce 1916 se Kimová připojila k bolševikům. V roce 1917Lenin poslal na Sibiř, aby zmobilizovala korejské síly proti kontrarevolučním silám.

Odjela do Chabarovsku, kde se stala lidovou komisařkou Chabarovské rady. Setkala se zde s Yiem Dong-Wiem, Kim Ripem a dalšími korejskými bojovníky za nezávislost.

Smrt[editovat | editovat zdroj]

Dne 4. září 1918 byla Kimová zajata bělogvardějci a 16. září téhož roku zastřelena. Její poslední slova byla: „Svoboda a nezávislost pro Koreu!“.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Alexandra Kim na anglické Wikipedii a Ким-Станкевич, Александра Петровна na ruské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]