Alexandra Hrouzková

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mgr. Alexandra Schneider Hrouzková, Ph.D.
Rodné jménoAlexandra Hrouzková
Narození14. září 1984 (39 let)
Havířov
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povoláníspisovatelka, psycholožka, psychoterapeutka a publicistka
Alma materFilozofická fakulta Univerzity Karlovy
Tématamarihuana, psychologie, psychoterapie, literární tvorba, próza a publicistika
Manžel(ka)Jiří X. Doležal (2009–2012)
Web oficiální stránka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alexandra Schneider Hrouzková (* 14. září 1984, Havířov) je pražská psycholožka, spisovatelka a publicistka.

Profesní život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se 14. září 1984 v Havířově. Vystudovala magisterský obor psychologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, doktorský titul získala následně tamtéž. Dlouhodobě se výzkumně zabývala problematikou sexuality uživatelů marihuany. Je spoluzakladatelkou terapeutického centra My Life Studio v Praze. V psychologické praxi se specializuje na poradenství v oblasti partnerských vztahů, koučink v oblasti osobního rozvoje a hypnoterapii. Působí také jako lektor v oblasti firemního vzdělávání, hojně vystupuje v médiích a je autorkou dvou beletristických knih Expanze na Mars (2009), Dva roky spolu (2011).

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Jejím manželem byl novinář Jiří X. Doležal, s nímž se v roce 2012 rozvedla. Druhým manželem se stal Filip Schneider, se kterým má jedno dítě.

Média[editovat | editovat zdroj]

  • Časopis Reflex autorku objevil v době, kdy psala blog (později vydaný jako kniha) Expanze na Mars. V průběhu přípravy článku se sblížila s reportérem Reflexu J. X. Doležalem a jejich svatba a týdny příprav na svatbu v září 2009 byly týdeníkem Reflex medializovány jako parodie na reality show.[1] Online přenos svatby sledovalo pro server historicky nejvíce (44 000) diváků. V roce 2009 s Jiřím X. Doležalem účinkovala ve videoklipu k písni Dva a půlměsíc skupiny Prohrála v kartách.
  • Populárně naučná mediální činnost – formou populárně psychologických článků spolupracuje se serverem Psychologie.cz, s časopisy Psychologie Dnes, Moje Psychologie, Elle, Jóga Dnes a dalšími. Měla vlastní populárně-naučný pořad „S Alex na sex“ na Tv Metropol, na serveru Stream.cz má pořad o partnerských vztazích a sexualitě „Přírodověda s Alex“.
  • Je autorkou dvou beletristických knih: Expanze na Mars (2009), Dva roky spolu (2011)

Výzkum[editovat | editovat zdroj]

Věnovala se jako první v České republice výzkumu sexuality a sexuálního chování starších chronických uživatelů marihuany.[2] Výzkum byl realizován jako součást diplomové práce na katedře psychologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Vedoucím diplomové i disertační práce byl Petr Weiss.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Její literární prvotina Expanze na Mars, otevřeně líčící dozrávání děvčete v mladou ženu v postmoderní realitě České republiky začátku 21. století.

  • Dva roky spolu, Alex Doležalová Hrouzková, Jiří X. Doležal, Praha, nakladatelství XYZ 2011, ISBN 978-80-7388-592-2

Kniha napsaná spolu s bývalým manželem Alexandry Doležalové popisuje první dva roky jejich manželství – tutéž realitu střídavě z ženského a mužského úhlu pohledu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Novinář J. X. Doležal se oženil, oddal ho olympionik Pollert [online]. Idnes.cz, 2009-09-14 [cit. 2010-01-12]. Dostupné online. 
  2. DOLEŽALOVÁ HROUZKOVÁ, Alexandra. Sexualita uživatelů marihuany [online]. Praha: Univerzita Karlova. Filozofická fakulta. Katedra psychologie. 2010., 2010 [cit. 2010-04-11]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-05-07. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]